Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Zeleni teden in ravnanje z odpadki

Vsako leto v Bruslju organizirajo konferenco o varstvu okolja v sklopu »Zelena tedna«. Letos je potekal od 3. do 5. junija, kjer so spregovorili o obnovljivih virih energije in o odpadkih. Pa vi? Ali mislite, da veste vse o odpadkih?

Odgovorno ravnanje z odpadki je eden ključnih dejavnikov varovanja in ohranjanja okolja. Cilj, ki ga zasledujemo pri ravnanju z odpadki je zmanjševanje količin odloženih odpadkov in povečevanje deleža njihove ponovne uporabe oziroma recikliranja. Eden izmed pogojev, da bi odpadki lahko ponovno postali koristne surovine, je njihovo ločevanje in pravilno odlaganje v zabojnike na ekološke otoke.

Večinoma v mestih imamo vedno na zbirnem mestu 4 zabojnike: STEKLO, PAPIR, EMBALAŽA IN BIOLOŠKI ODPADKI.

V zabojnik za papir sodijo: papirnati izdelki, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir.

Sem ne sodijo: robčki, papirnate brisače, toaletni papir, celofan, tetrapaki in njim podobne embalaže, ves papir z ostanki živil.

 

V zabojnik za steklo sodijo: steklena embalaža, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila.

 

V zabojnik za embalažo sodijo: vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki.

V zabojnik za biološke odpadke: zemlja, rože, pokošena trava, vejevje, posušeni listi, plevel, rezano grmičevje, zelenjava in sadje (olupki krompirja, čebule, jajčne lupine, solata, korenje, zelje, ogrizki itd.), kavni filtri in kavna usedlina, čajne vrečke, pokvarjena hrana, papirnati robčki …

Zbiramo pa tudi KOSOVNE ODPADKE, NEVARNE in MEŠANE ODPADKE.

 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.