Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

»Zelena jadrnica« tudi v Sloveniji

Pretekli teden je v slovensko pristanišče priplula znana »Zelena jadrnica« z imenom Mavrični bojevnik (Rainbow Warrior). Greenpeacova jadrnica ne bi bila nič posebnega, če ne bi večino energije, ki jo sama porabi, sama tudi ustvarila – iz obnovljivih virov energije.

Rainbow Warrior, eno izmed treh plovil organizacije Greenpeace. V Slovenijo je prišla z namenom podpore kampanji Greenpeace, ki promovira širitev uporabe obnovljivih virov energije.

Mavrični bojevnik je v Slovenijo priplul s Hrvaške, pred tem je imel postanke še v Španiji, Franciji, Italiji in Grčiji, kamor se bo po obisku Kopra tudi vrnil. Ta ladja je ena izmed treh, ki jih ima Greenpeace. V njeni floti sta še Esperanza, ki zdaj pluje v severnoevropskih morjih, in Arctic Sunrise; ta je bila do nedavnega osem mesecev v ruskem “ujetništvu”. Ruske oblasti so jo lani zasegle, ko je posadka na ladji mirno protestirala proti naftnim ploščadim na Arktiki. Posadko in dva novinarja so tedaj aretirali in jih za dva meseca vtaknili v zapor.

Rainbow Warrior je več kot primerna ambasadorka usmeritve k obnovljivim virom. Je prva ladja, ki so jo izdelali posebej za Greenpeace, zato je tudi ena najbolj okolju prijaznih ladij na svetu, trajnostno naravnana in energetsko učinkovita. Pravzaprav je v veliki meri energetsko samozadostna; večino energije, ki jo porabi, sama tudi ustvari. Jadra, visoka 55 metrov, s pridom izkoriščajo moč vetra, na ladji pa imajo tudi lastno sončno in vetrno elektrarno.

In tudi vi lahko v svojem domu ustvarite podobno harmonijo koriščenja obnovljivih virov energije skozi vse leto – sončno energijo. O tem smo pisali v enem od preteklih člankov o sončnih kolektorjih.

Viri: Greenpeace.org in Wikipedia.com

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.