Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

S čim boste letos ogrevali vaš dom?

Jesenski čas je čas, ko večina lastnikov hiš že načrtuje nakup kurjave za prihajajočo zimo. Kurite na drva? Morda še vedno naročate kurilno olje? Ali pa ste privrženec zemeljskega plina? Ste morda že razmišljali o cenejši, bolj ekološki možnosti ogrevanja z biomaso?

 

Ogrevanje na biomaso je najcenejši način ogrevanja domov. Zato je razumljivo, da je glede na gozdnatost Slovenije les kot energent še zlasti na podeželju za marsikoga najprimernejša izbira goriva. Obnovljivi viri energije v Sloveniji, kot je lesna biomasa, predstavljajo ekonomični vir ogrevanja, pa njegove prijaznosti do okolja pri nas vse prevečkrat ni opaziti. Kakovostno ogrevanje na biomaso in zgorevanje lesa v energetske namene mora izpolnjevati posebne pogoje, kar zmorejo le sodobne kurilne naprave, prilagojene naravnemu načinu uplinjanja in zgorevanja lesa. Več kot 80 odstotkov suhega lesa se namreč najprej uplini in zgori šele kot lesni plin, preostanek pa je lesno oglje.

 

Ker je za pravilno ogrevanje na lesno biomaso poleg kakovostne kurilne naprave potreben še zadosten odjem toplote, saj le v tem primeru gorenje lahko poteka nemoteno, je h kotlu treba dograditi še ustrezen hranilnik toplote. Ta prevzame odvečno toploto, ki je v času, ko jo kotel proizvaja, hiša ne more porabiti. Pozneje, ko je zgorevanje končano in se pojavi potreba po toploti, pa jo hranilnik vrne v sistem, ne da bi nam bilo treba nalagati kurjavo.

 

Tak sistem omogoča vse že omenjene prednosti: zelo malo dela z nalaganjem, minimalne emisije okolju škodljivih snovi in količina pepela ter poceni in zanesljiv domač energent.

 

In kaj so pravzaprav lesni peleti?

Lesni peleti so sodobno lesno kurivo. Narejeni so iz stisnjenega suhega in mletega trdega lesa listavcev ali iglavcev. Ob izdelavi peletov se uporablja suh odpadni les brez dodanih kemičnih primesi, ki se ga stisne pod močnim pritiskom. Najkakovostnejši lesni peleti so narejeni iz 100% lesa, brez kemičnih aditivov, lubja ali drugih materialov. Dosegajo visoko kurilno vrednost, z nizkimi vrednostmi ostanka pepela in vlage.

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.