Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Razpisi za energijsko učinkovitost v Bruslju

Kristina Kočet Hudrap 

 

V okviru programa Obzorje 2020 je poseben program za področju energetike, ki je namenjen za podporo prehoda na varen, čist in učinkovit energetski sistem v Evropi. Eden izmed delovnih programov je na temo energetske učinkovitosti.

Namen razpisa za energetsko učinkovitost je zagotavljanje podpore za inovacije preko:

-          raziskav ter demonstracij energetsko učinkovitejših tehnologij in rešitev.

Ta del je bolj osredotočen na stavbe (možno je tudi javno zasebno partnerstvo), industrijo, ogrevanje in hlajenje, mala in srednje velika podjetja ter izdelki in storitve, ki so povezani z energijo.

-          uvajanje ukrepov za odstranitev tržnih ovir in upravljanja z obravnavanjem financiranja, predpisov ter izboljšanja spretnosti ter znanja.  

Drugi del obravnava tržne pomanjkljivosti upravljanja energetske učinkovitosti ter pomaga pri napredovanju na področju energetske učinkovitosti v vseh sektorjih.

Razpis podpira sledeče teme:

-          Zgradbe in potrošniki;

-          Ogrevanje in hlajenje;

-          Industrija in izdelki;

-          Finance za trajnostno energijo.

Teme hkrati prispevajo k doseganju ciljev na vseh področjih trajnostne energije (energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije ter pametna mesta in skupnosti). 

Pričakovani vplivi prijavljenih projektov v smislu varčevanja z energijo in/ali proizvodnjo energije iz obnovljivih virov se izraža kot primarna energija. Cilji morajo biti specifični in se nanašajo na pričakovane prihranke ob koncu projekta. 

Splošne informacije

Na razpis se lahko prijavite skupaj s konzorcijem, ki je sestavljen najmanj iz treh organizacij iz treh različnih držav EU ali pridružene članice, ki med seboj niso kapitalsko povezane. Vendar bi tukaj poudarila, da je povprečni konzorcij sestavljen iz  6 – 10 partnerjev na projekt.

Slovenske organizacije se lahko prijavimo kot partnerji ali kot koordinator projekta.

Evropska Unija vas ne omejuje z dolžino ter višino projektov. Vendar v povprečju projekti trajajo med 36 do 48 mesecev in stroški za posamezen projekt med 1 do 5 mio eur (odvisno od razpisa). Višina subvencije je od 70 do 100% (odvisno od razpisa).

Skupna višina sredstev za vse teme ter razpise je nekaj več kot 98 mio eur.

Rok za večino razpisov je 4.6.2015, mogoče se sliši še daleč, vendar pri evropskih razpisih se čakanje na zadnje mesece velikokrat kaznuje z neuspehom na razpisu.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.