Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Poletje je čas sončnih kolektorjev

V poletnih mesecih, ko marsikdo od nas pričakuje visoke temperature in hladno morje, pozabljamo, da bi lahko vso to sončno energijo izkoriščali tudi nam v prid. A kaj dejansko je sončna energija in kako jo pridobivati in za kaj uporabljati? Odgovor boste našli v zbranem članku o sončnih kolektorjih.

Sončna energija je neomejena, čista in brezplačna.

Pri pridobivanju elektrike ne pride do tvorbe stranskih produktov, ki bi obremenjevali okolje. Sončna elektrarna ne proizvaja nobenega hrupa, ki bi motil okoliške ljudi, prav tako pa ne proizvaja toplogrednih plinov, kot je na primer ogljikov dioksid. Energija, ki jo pridobimo s pomočjo sonca, je čista in ne samo, da ne obremenjuje okolja, ampak pripomore tudi k zmanjšanju učinkov globalnega segrevanja. Prav tako je ta vir energije obnovljiv, saj energijo, ki jo potrebujemo za tvorbo elektrike, zajemamo iz stalnih naravnih procesov, ki na Zemlji tečejo že tisočletja.

Z vgradnjo sončne elektrarne na streho vaše hiše, dodatno zaščitite streho pred zunanjimi vplivi in jo s tem tudi dodatno izolirate. Življenska doba sončnih elektrarn je preko 30 let.

Električno energijo proizvedeno v SE boste lahko uporabljali za svoje potrebe in s tem postali energetsko neodvisni, lahko pa jo boste lahko oddajali v električno omrežje po tržni ceni.

Sončni kolektorji imajo v osnovi, nalogo pretvorba sončne energije v toplotno, ki jo pretvori iz nosilca toplote, ki je najpogosteje voda, lahko pa tudi zrak pri zračnih sončnih kolektorjih. Sončni kolektorji (SSE), zbirajo sončno energijo in z njo grejejo vodo v ceveh, ki ima dodano sredstvo proti zmrzovanju pri temperaturah do minus 25°C. Ogreto vodo poganja črpalka in jo vodi do prenosnikov toplote, kjer svojo toploto odda vodo v hranilniku toplote (HT) , ki jo nato uporabljamo za umivanje, pranje in podobno. Regulacija z diferencialnim termostatom vklopi črpalko, ko je temperatura vode v SSE višja kot v hranilniku in jo zopet izklopi, ko je temperaturna razlika premajhna. Ostali elementi predvsem skrbijo za varno delovanje sistema. Ključni elementi so torej sončni kolektorji, hranilnik ter regulacija z diferencialnim temperaturnim regulatorjem.

Vir slike: elektra.si

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.