Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Podzemni objekt, ki varuje pred poplavami?

Res je! Obstaja. Eden večjih je na Japonskem in njegova primarna naloga je ščititi mesto Tokio pred poplavami, ki so v zadnjih letih zelo pogoste.

G-Cans projekt oziroma projekt podzemnih preusmerjevalnih kanalov upravlja oziroma preusmerja vodo iz prepolnih rečnih kanalov in strug skozi pet silosov v podzemlje. Voda se skozi številne predore prebije do prostora, kjer se shranjuje in iz katerega se nato postopoma črpa v reko Edogawa, ki se nahaja na nižji nadmorski višini na obrobju japonske prestolnice.

Gradbena dela projekta so se pričela leta 1992 in končala sedemnajst let pozneje, leta 2009. Celotni stroški so nanesli na 2 milijardi ameriških dolarjev. Pobudo za projekt je dala japonska vlada, vodil pa ga je tamkajšnji Inštitut za odpadna voda.

Za lažjo predstavo so v sklopu projekta zgradili pet ogromnih silosov (merijo 32m v premeru in se nahajajo 65 metrov pod zemljo), 6,5 km dolg povezovalni tunel, velik shranjevalni prostor (visok 24,5m  in dolg 177m, podprt pa z 59 stebri)  ter 78 vodnih črpalk.

Sam objekt pa si lahko ogledate tudi sami, saj ga v sušnem obdobju, ko ni dežja, izkoristijo v turistične namene in tako postane priljubljena turistična točka.


Več informacij v članku G-Cans Project.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.