Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Nov delovni program v okviru družbenega izziva 5: "Podnebni ukrepi, okolje, učinkovita raba virov in surovine        

Evropska komisija pripravlja nov delovni program v okviru družbenega izziva 5: "Podnebni ukrepi, okolje, učinkovita raba virov in surovine" za leti 2016-2017. Pri pripravi tega pa daje priložnost tudi vam, da podate svoje predloge za prihodnje projekte in področja na katerih so takšne spremembe potrebne. Če imate projekt na tem področju in še niste našli razpisa, ki bi bil zanj primeren je sedaj pravi čas, da podate svojo idejo na spletni strani Evropske komisije.

V delovnem programu za leti 2014 in 2015 družbenega izziva »Podnebni ukrepi, okolje, učinkovita raba virov in surovine« so pripravljeni ukrepi s tega področja, ki želijo povečati konkurenčnost, zmanjšati onesnaževanje in izboljšati počutje ljudi. Hkrati pa zagotoviti neoporečno, odporno in trajno okolje s ciljem, da se zadrži povprečno globalno segrevanje pod 2° C in se vzpostavi ekosistem in družba, ki se je sposobna prilagoditi na klimatske in druge okoljske spremembe.

V Evropi bo v prihodnje velika težava z odlaganjem odpadkov, predvsem z odlaganjem odpadnih računalnikov in druge tehnike, postati pa bomo morali tudi varčnejši pri ravnanju z vodnimi viri, zato so dosedanji razpisi namenjeni tudi novim idejam na tem področju.

Zmanjšanje svetovnih emisij toplogrednih plinov je prednostna naloga Evropske unije, saj se želi zadržati globalno segrevanje pod 2°C in tako preprečiti nevarne podnebne spremembe, zato se je Evropska unija v okviru tega zavezala tudi dolgoročnemu cilju, da s skupnimi prizadevanji razvitih držav do leta 2050 zmanjša svoje emisije za 80–95% v primerjavi z ravnjo iz leta 1990. Da bo Evropska unija lahko za toliko zmanjšala svoje emisije, bo morala postati gospodarstvo z nizkimi emisijami ogljika, kar pa se želi spodbujati tudi z raziskavami in inovacijami v okviru Horizon 2020.

Škodljivi vplivi podnebnih sprememb so danes v Evropi vse bolj očitni. Prilagajanje škodljivim vplivom na podnebje je zato eden najpomembnejših izzivov za teritorialni razvoj v Evropi.

Prav tako se počasi končuje obdobje, ko smo lahko izkoriščali neobnovljive naravne vire, ki so bili cenovno dokaj ugodni. Zato moremo našo ekonomijo prilagoditi na spremembe, za kar so pa potrebne ekološke inovacije  v ekonomski, družbeni, organizacijski in tehnološki smeri. S temi aktivnostmi se želi spodbuditi rast in ustvariti nova delovna mesta ter preprečili morebitne poznejše visoke stroške za ljudi, gospodarstvo in okolje.

Evropska komisija želi v sodelovanju z nami identificirati kateri problemi in področja v okviru družbenega izziva 5: "Podnebni ukrepi, okolje, učinkovita raba virov in surovine" so še takšni, da bi jih bilo v prihodnje smotrno razvijati, zato nam daje priložnost pri kreiranju novega delovnega programa za leti 2016-2017.

Od pilotnih projektov se pričakuje inovativna rešitev z zadostno stopnjo novitete in napredka, ki bo rešila življenjski problem na tem  področju. Projekti morejo biti zasnovani tako, da imajo čim večje gospodarske, socialne in okoljske koristi in dodano vrednost na ravni Evropske unije. Možne so vse vrste inovacij od tehnoloških, tehničnih, finančnih, socialnih ali kakšnih drugih, ki bi rešile nek problem, nam dale učinkovitejšo rabo naravnih virov ali kako drugače pripomogle k varčevanju.

Pričakuje se, da so projekti na TRL stopnji od 5 do 7. Vsaka projektna ideja naj vsebuje tudi oceno, koliko sredstev bi bilo zanjo potrebnih. Omeniti pa je seveda tudi potrebno potencialni trg in kakšno je povpraševanje po predlagani rešitvi.

Vse predloge bo evropska komisija preučila in če bodo dovolj dobri jih bo vključila v delovni program za leti 2016 in 2017. V kolikor imate torej idejo, ki bi rešila problem družbenega izziva 5: "Podnebni ukrepi, okolje, učinkovita raba virov in surovine" je sedaj pravi čas, da jo predlagate in si tako povečate svoje možnosti pri prijavi na razpis v okviru Horizon 2020.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.