Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

17 podjetij z 1 ciljem: povezati se za energetsko učinkovitost!

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: Veleposlaništvo republike Slovenije v Zagrebu ter 17 slovenskih in hrvaških podjetij, Slovenija in Hrvaška

Modra praksa: Ustanovitev Centra za celostne energetske rešitve v Zagrebu

Področje: učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije

Odlike projekta: Povezovanje 17 slovenskih in hrvaških podjetij za poslovne priložnosti učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.

Cilj: S pobudo do povezovanja slovenskih in hrvaških podjetij!

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu je v mesecu novembru 2012 predstavilo pobudo za ustanovitev Centra za celostne energetske rešitve in pravilno uporabo gradbenih materialov. Na veleposlaništvu redno spremljamo razvoj trga in potencialne poslovne priložnosti za slovenska podjetja in tudi njihove hrvaške poslovne partnerje. V tem segmentu IGM (Industrija gradbenega materiala) vidimo v prihodnosti še veliko poslovnih priložnosti. Za pobudo smo se odločili zaradi konkurenčnosti podjetij in skupnega nastopa na hrvaškem trgu.

Naredili smo: Združevanje slovenskih in hrvaških priložnosti!

Idejo za pobudo smo dobili v centru v BTC »Center celostnih energetskih rešitev«. V primeru, da pobuda uspe, bodo slovenska podjetja in njihovi hrvaški partnerji prvi, ki bodo trgu ponudili celostno storitev. Podjetja in programi bi si lahko zagotovila podporo hrvaške Vlade in posameznih ministrstev ter tudi Evropske Komisije. Na Hrvaškem bi tak center lahko prispeval k:

  • celostni ponudbi slovenskih podjetij in njihovih hrvaških partnerjev na področju energetske učinkovitosti, toplotne obnove stavb, varčevanja z energijo, izdelave in postavitve toplotnih črpalk in sončnih kolektorjev, idr.
  • združevanju slovenske industrije gradbenega materiala in njihovih hrvaških partnerjev v celostno ponudbo
  • racionalni porabi stroškov podjetij za promocijo
  • skupnim nastopom na hrvaškem in tretjih trgih
  • izobraževanju podjetij in posameznikov

Hrvaška je v letu 2013 postala članica EU. Evropske direktive od sedaj naprej veljajo tudi za Hrvaško - izvajati bomo morali program 20/20/20, ki je obvezen za vse članice EU. V naslednjih letih se na Hrvaškem obetajo znatna sredstva lokalnih skupnosti, občin, Ministrstev, bank (EBRD in EUDP) in posameznikov, ki bodo obnovili energetsko potratne stavbe in s tem zmanjšali toplotne izgube. Pomembna bo postala tudi energija, ki se jo pridobi iz alternativnih virov.

VZG bo še naprej vsestransko pomagalo podjetjem, da si v obnovi stavb in pridobivanju energije zagotovijo čim večji tržni delež. Ocenjujemo, da bi z združevanjem to lahko dosegli. Od vključenih podjetij pričakujemo ustrezno organizacijo in prevzem vodstva v tem projektu. Do sedaj je interes za projekt izrazilo skupaj 17 (sedemnajst) slovenskih in hrvaških podjetij. Novi člani in nove ideje pa so vedno dobrodošle!

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se
Potrebno je združevati sredstva in znanje na področju energetske učinkovitosti in učinkovite rabe obnovljivih virov energije, saj se to področje zelo hitro spreminja in napreduje.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.