Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Inovacija, ki s povezovanjem ustvarja nemogoče prihranke!

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: SVETLOBA d.o.o., Ljubljana

Modra praksa: REFLECTA IntelSens, inovacija inteligence in hitrosti v podjetju Schenker DB

Področje: učinkovita raba energije, inovacija

Odlike projekta: Inovacija REFLECTA IntelSens, prihranki električne energije do 85 %, povezovanje in odprto inoviranje, zmanjšanje emisije CO2 za več kot 60 ton letno.

Cilj: 70 % letnega prihranka električne energije z inteligentnim sistemom razsvetljave REFLECTA IntelSens

Inovacije REFLECTA nastanejo z vodilom "Niso vedeli, da je nemogoče, pa so naredili!" Tako je po sistemu odprtega inoviranja nastala tudi inovacija REFLECTA IntelSens, ki jo je DB Schenker podprl že v fazi razvoja. Izkušnje in spoznanja potreb logističnih podjetij, ki smo jih s številnimi testiranji pridobivali neposredno na terenu, smo prenašali v razvojni laboratorij in jih v obliki novih izboljšav dograjevali v sistem. Na ta način smo razvili inovacijo REFLECTA IntelSens, ki brezhibno deluje v logističnem centru DB Schenker v Ljubljani in DB Schenker v Hočah.

REFLECTA IntelSens je brezžična različica inteligentnega sistema industrijske razsvetljave REFLECTA - inovacija, ki ustvarja do 85% prihranka električne energije tam, kjer to do sedaj ni bilo mogoče. Bistvena prednost inovativnega sistema REFLECTA IntelSens je v brezhibnem delovanju tudi na višinah nad 15 metri in modularni sestavi, ki omogočajo popolno prilagoditev potrebam uporabnika.

Naredili smo: 70 % prihranka in zmanjšanja emisij CO2 za več kot 60 ton letno

Pred namestitvijo sistema REFLECTA IntelSens so v logističnem centru Schenker Hoče uporabljali metalhalogenidne in klasične fluorescentne svetilke. Skupno število nameščenih svetilk je bilo 292 s skupno priključno močjo 77 kW, kar je predstavljalo velik strošek pri porabi električne energije in tudi težavo pri samem vzdrževanju svetilk. Nameščene svetilke smo zamenjali z inteligentnim sistemom REFLECTA IntelSens, ki upravlja svetilke REFLECTA EcoPower – skupna priključne moč teh svetilk je le 32 kW. 

Z vgradnjo in optimizacijo nastavitev inteligentnega sistema REFLECTA IntelSens, smo tako na objektu v Hočah zmanjšali porabo, s tem pa tudi stroške električne energije za razsvetljavo za približno 70 %. Zaradi dolge življenjske dobe vgrajenih komponent bomo z namestitvijo sistema REFLECTA rešili tudi problem vzdrževanja svetilk. Na račun prihranka električne energije so se emisije CO2 zmanjšale za več kot 60 ton letno.

Leto izvedbe: 2012

Višina sofinanciranja: np

Naučili smo se
Podjetje v povprečju porabi med 15 in 20 %, v skladiščnih in logističnih prostorih pa celo do 90 % električne energije za industrijsko razsvetljavo. Izbira energetsko učinkovitega sistema razsvetljave je tako lahko ključnega pomena pri zniževanju stroškov električne energije in varovanju okolja. 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.