Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Tri v enem – s celovito predelavo sadja do napredka pomurske regije

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: Lukos Agro d.o.o., Puconci

Modra praksa: Nakup stavbe in postavitev tehnološke linije za ekstrakcijo sadja

Področje: investicija

Odlike prakse: Edini tovrsten objekt v regiji, ki lahko sprejme celotno proizvodnjo sadja in ga tudi učinkovito sortira. Tri dejavnosti zbrane na eni lokaciji predstavljajo kompleksno, a celovito idejo, ki dosega visoko stopnjo vertikalne integracije in visok izkoristek.

Cilj: Zagotovitev celotnega odkupa industrijskega sadja v regiji z namenom povečanja obsega ekološke predelave

Namen naložbe je bil nakup energetsko varčne in okolju prijazne stavbe in postavitev tehnološke linije za proizvodnjo sadnega pireja v njej. Zgradbo predstavlja enoetažni objekt s hladilnicami in delom pripadajoče opreme. Zaradi boljše izkoriščenosti in znižanja operativnih tveganj smo se odločili, da naložbo, sestavljeno iz dveh sklopov tehnološko in operativno popolnoma neodvisnih celot, izvedemo koordinirano v istem projektu. Za izpeljavo projekta je bilo treba opraviti:

  • nakup hale s hladilnico
  • postavitev linije za proizvodnjo sadne kaše

Naložba v štirih fazah

Celoten projekt je zajel postavitev tovarne za predelavo sadja in dodatno dejavnost logistike in distribucije. Zato je investicijo sestavljalo več faz oziroma aktivnosti:

  • nabava tehnološke opreme za logistiko in distribucijo (skladiščenje sadja, sortiranje, pakiranje in logistika)
  • nakup hale skupaj s hladilnicami
  • obrtniška in inštalacijska dela (manjša vzdrževalna dela na kupljeni zgradbi)
  • postavitev proizvodne linije za predelavo sadja (nakup tehnološke linije za hladno ekstrakcijo sadja in plastičnih paletnih zabojnikov, ki so namenjeni manipulaciji, skladiščenju in transportu v industriji)

Projekt je bil zasnovan s poudarkom na sinergijah med vsemi dejavnostmi, ki jih je potrebno izpeljati, glede na zapleteno pobudo predstavljeno v razpisni dokumentaciji: glavna dejavnost je predelava sadja za proizvajanje zgoščenega sadnega pireja, vendar pa je treba, če želimo izkoristiti potencial takšnega poslovanja, vanj vpeljati tudi logistiko, distribucijsko dejavnost in terminal za zbiranje sadja.

Naredili smo: S sodobno tehnološko linijo do predelave 7 ton sadja na uro

Sodobna tehnološka oprema omogoča učinkovitejšo rabo energije, saj vsebuje tehnološke rešitve, ki temeljijo na avtomatizaciji. Tehnologija omogoča učinkovit nadzor in upravljanje, je varčna do okolja, saj ima visoke energetske izkoristke. S tehnološko linijo lahko letno proizvedemo in predelamo do 55.000 ton sadja na leto (7 ton/uro). Ko gre za tovarno, ki lahko letno proizvede tako količino sadja, sta običajno potrebna natančna logistika in načrt distribucije, zato pri tem zunanje izvajanje dejavnosti ni ravno najbolj izvedljiva rešitev. Objekt, ki se ukvarja z grosistično prodajo sadja se običajno najbolj prilagaja zahtevam lokalnih pridelovalcev sadja, ki pridelujejo sadje kot jed in tisto za industrijsko predelavo; v tem območju je to edini takšen objekt, ki lahko sprejme celotno proizvodnjo sadja in ga tudi učinkovito sortira. Tri dejavnosti zbrane na eni lokaciji predstavljajo kompleksno, a celovito idejo, ki dosega visoko stopnjo vertikalne integracije in visok izkoristek.

Celotna vrednost projekta je 4.150.000 EUR, projekt smo prijavili na razpis ukrep 123, Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom za gospodarske družbe, samostojne podjetnike, zadruge in zavode, na katerem smo pridobili sredstva za izpeljavo projekta v vrednosti (višini)  1.656.282,60 EUR.

Leto izvedbe projekta: 2011 - 2012

Višina sofinanciranja: 1.656.282,60 EUR

Naučili smo se
Z izvedbo investicije bomo zagotovo doprinesli k intenzivnejšemu razvoju sadjarstva v regiji in zagotovili dolgoročen odkup vhodne surovine, saj je v Pomurju in mejnih regijah zelo slaba razvitost predelovalne industrije. Z vzpostavitvijo obrata bomo zagotovili celoten odkup industrijskega sadja v regiji, kar bo zagotovo povečalo obseg ekološke predelave. Tako bo tovarna dala močen zagon razvoju novih nasadov (posebej bio nasadov) in doprinesla k odpiranju novih delovnih mest.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.