Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Prihranili več kot 4000 MWh!

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: Informa Echo d.o.o., Ljubljana

Modra praksa: Spletna aplikacija Porabimanj – moj energetski svetovalec

Področje modre prakse: učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije

Odlike modre prakse: Brezplačno informiranje o varčnem ravnanju z energijo, energetsko učinkovitih tehnologijah in prihrankih na štirih ključnih področjih: prevoz, električna energija, hlajenje prostorov in ogrevanje prostorov. Povezovanje ekspertnih znanj in partnerjev.

Cilj: S Porabimanj do učinkovitejše rabe energije in virov

Rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2012 so pokazali, da ljudje pogrešajo nevtralne vire informacij o učinkoviti rabi energije. Po podatkih raziskave 60 % anketiranih informacije o učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije išče na internetu, 80 % anketiranih razmišlja o učinkoviti rabi energije in za 67 % je glavni motiv tega razmišljanja prihranek. Zato smo se odločili, da v program trajne kampanje »Energija si, bodi učinkovit« uvrstimo energetskega svetovalca in tako omogočimo enostaven dostop do kredibilnih, in po raziskavi REUS, najbolj aktualnih informacij. In s tem vplivamo na zmanjšanje porabe energije in posledično na varovanje okolja, zmanjšanje odvisnosti od uvoza energije in zmanjšanje potreb po umeščanju novih energetskih objektov v prostor.

Brezplačno do izračuna prihrankov

Aplikacija Porabimanj omogoča brezplačen izračun možnih prihrankov pri energiji na štirih ključnih področjih: prevoz, električna energija, hlajenje in ogrevanje prostorov. Izračun prihrankov je enostaven, saj aplikacija od uporabnika zahteva le vnos osnovnih podatkov. V nekaj korakih ga privede do okvirnega izračuna porabljene energije, emisij CO2 in do stroška porabljene energije na letni ravni. V nadaljevanju pa mu omogoča izračunavanje stroškov pri izbiri alternativnih rešitev ali pri upoštevanju ukrepov varčnega ravnanja.

Spletna aplikacija Porabimanj je dragocena pomoč končnim porabnikom energije saj jim s ključnimi informacijami poenostavi proces odločanja pri nakupih. Obenem pa jih spodbuja k učinkovitemu ravnanju saj omogoča tudi izračune prihrankov pri varčnejšem ravnanju. Prav tako pa je zanimiva tudi podjetjem, katerih dejavnost je povezana z energijo. Zato smo vzpostavili partnerske strani, ki omogočajo dostop in uporabo aplikacije na različnih spletnih straneh in povečujejo obisk naročnikom in aplikaciji Porabimanj. Do konca leta 2013 načrtujemo 10 partnerskih strani, v pripravi je tudi partnerska stran Energetike Ljubljana.

Vodilni projekt učinkovite rabe energije

Spletnega svetovalca Porabimanj je doslej obiskalo skoraj 24.500 različnih obiskovalcev, število obiskov pa je skoraj 300.000. Doslej smo zabeležili skupni obisk več kot 24.000 unikatnih obiskovalcev. Zadnji od štirih modulov, ogrevanje, je bil vzpostavljen v januarju 2013. Aplikacija je poleg portala www.pozitivnaenergija.si dostopna kot partnerska stran še na 4 portalih in sicer www.petrol.si, www.hse.si, www.energijaplus.si in www.vreme.net.

Aplikacija Porabimanj je bila na Dnevih energetikov nagrajena kot najboljši promocijski projekt učinkovite rabe energije. V veliki meri pa je prispevala tudi k evropski nagradi družbeno odgovornih podjetniških praks, saj trenutno predstavlja vodilni projekt v iniciativi Energija si, ki je prejela to prestižno nagrado.

Naredili smo:  4.314 MWh prihranka energije

Spodnja ocena letnih prihrankov je bila izračunana za obisk 20.000 uporabnikov, ki bodo obiskali posamezne module:

  • PREVOZ - skupni letni prihranek energije: 2.225 MWh
  • ELEKTRIČNA ENERGIJA - skupni letni prihranek: 256 MWh
  • HLAJENJE - skupni letni prihranek energije: 320 MWh
  • OGREVANJE - skupni letni prihranek energije: 1.513 MWh

Skupni predviden letni prihranek energije v tem primeru znaša 4.314 MWh. S postopno uveljavitvijo aplikacije se bo tudi število obiskovalcev in s tem skupni prihranek sorazmerno povečeval.

Leto izvedbe: 2012 - 2013

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.