Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Z modro energijo proti toplogrednim emisijam

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: Geosonda – inženiring za obnovljive vire energije d.o.o., Kranj

Modra praksa: Raba energije zemlje iz opuščene vrtine – maxigeosonda

Področje: Obnovljivi viri energije – energija površinske vode

Odlike projekta: S poskusnim zagonom so lahko že preverili našo domnevo in smo ugotovili, da lahko dostavljamo toplotnim črpalkam medij s temperaturo 20 stopinj C.

Cilj:  transport geotermalne energije na površino zemlje

Naročnik izvedbe globoke raziskovalne vrtine z namenom rabe geotermalne energije za potrebe ogrevanja wellnes centra in kopališča je bil investitor Pension Kračun d.o.o. iz Loč. Zaradi tehnoloških težav z opremljanjem izvedene vrtine je ostala uporabna zacevljena vrtina do globine 515 m brez dotoka termalne vode. Ugotovljena temperatura na spodnji globini je ob zadnjem merjenju znašala 26°C. Nosilec idejne zasnove projekta je podjetje Geosonda d.o.o. iz Kranja.

Cilj izvedenga projekta je bil transport energije na površino zemlje, do obstoječe kotlovnice, kamor sta vgrajeni dve toplotni črpalki Tehnohlad po 45 kW. Toplotni črpalki sta namenjeni proizvodnji toplotne energije za potrebe ogrevanja poslovnega objekta in pripravo tople sanitarne vode.

Projekt je preizkus možnosti transporta zemljine toplote na površino maxigeosonde za nadaljnji dvig temperature na višji temperaturni nivo s toplotnimi črpalkami. Z vgradnjo maxigeosonde v globoko vrtino je preizkus pozitivno uspel. Maxigeosondo so proizvedli v švicarskemu podjetju Haka – Geosdur. Toplotne črpalke je proizvedlo in zmontiralo podjetje Tehnohlad iz Šmartnegapri Paki. Toplovod med vrtino in strojnim objektom je izvedlo podjetje Purlen iz Lendave.

Izvajalec del vgradnje maxigeosonde je bilo podjetje Geotech d.o.o. iz Brežic. Proizvajalec toplotnih črpalk  in montažer toplotne opreme je bilo podjetje Tehnohlad d.o.o. iz rečice/Šmartnega pri Paki. Toplovod je delo Podjetja Purlen iz Lendave. Finančna konstrukcija je narejena s pomočjo nepovratnih sredstev razpisa Petrol d.d. iz Ljubljane. 

Naredili smo: Proizvodnja toplotne energije brez toplogrednih emisij

Pension Kračun je povprečno letno porabil 24 000 l kurilnega olja in soproizvedel 62 400 kg toplogrednih emisij CO2. Po vgradnji pa pričakujemo porabo letno porabo električne energije za obratovanje sistema v višini med 5 do 6 tisoč EUR. Ker Pension Kračun uporablja modro energijo, je njihova proizvodnja toplotne energije brez toplogrednih emisij. Ker ima Slovenija razvito domačo proizvodnjo toplotnih črpalk, je bil zato izbran slovenski proizvajalec in s tem posredno tudi montažer opreme.

V objekt sta vgrajeni dve toplotni črpalki, vsaka z nazivno močjo po 45 kW. V toplotne črpalke so vgrajeni scrol kompresorji. Sekvenčno vodenje celotnega sistema. Monitoring obratovanja se izvaja s kalorimetri in elektro števcem. V izdelavi je tudi program za spremljanje učinkovitosti obratovanja. Več podatkov bomo zbrali po zaključku enoletnega obratovanja. Do konca meseca julija bo izveden komplet prevzem objekta. 

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se
S poskusnim zagonom smo dokazali, da je možno iz globokih in opuščenih vrtin transportirati geotermalno energijo na površino zemlje. Pri pripravi izvedbe projekta je bilo potrebnih precej inovativnih pristopov za izdelavo potrebne opreme za spuščanje maxigeosonde na doseženo globino.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.