Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Z EnQ-jem do inteligentne rabe prevoznih sredstev!

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: Boson d.o.o., Ljubljana

Modra praksa: Aplikacija TRIPOTNIK

Področje modre prakse: učinkovita raba energije

Odlike modre prakse: Ozaveščanje na področju trajnostne mobilnosti, EnQ – količnik okoljske/energetske inteligentnosti.

Cilj: Trajnostno do dviga ozaveščenosti o okoljskih vplivih potovalnih navad

Z aplikacijo TRIPOTNIK (trajnostno na pot) smo želeli dejavno pristopiti k prometni problematiki in s tem povezanim onesnaževanjem zraka. Zato smo vzpostavili orodje za načrtovanje bolj odgovorne mobilnosti.

Aplikacija TRIPOTNIK je orodje namenjeno dvigu okoljske ozaveščenosti prebivalcev. Predstavlja medij za ozaveščanje na področju trajnostne mobilnosti. Ponudniku neposredno predstavi okoljske posledice lastnih potovalnih navad, saj omogoča primerjavo različnih transportnih sredstev za prevoz do želene lokacije. Prevozna sredstva razvrsti glede na čas poti, porabljeno energijo in emisije CO2, pri čemer je najvišje uvrščeno transportno sredstvo tudi najbolj trajnostno optimalno.

Aplikacija ponuja tudi vpogled v lastnosti na trgu dostopnih alternativnih prevoznih sredstev, kot so električni avtomobil in električno kolo. Avtorji aplikacije verjamemo, da bodo pri spremembah naših potovalnih navad nove tehnologije v prihodnosti imele pomembno vlogo tudi pri večji energetski in okoljski učinkovitosti prevoza.  

Naredili smo: z uporabo TRIPOTNIKA predvidoma do 95 t manj emisij CO2

Uporaba aplikacije TRIPOTNIK je brezplačna, do nje lahko dostopate preko spletnega naslova www.TRIPOTNIK.si. Alter-eko kalkulator poti za preračun poti, energetske porabe in emisij CO2 uporablja žive podatkovne baze ter lasten multikriterijski model razvrščanja rezultatov.

Aplikacija TRIPOTNIK ima in bo tudi v prihodnje imela neposreden vpliv na potovalne navade uporabnikov. Z izbiro bolj okoljsko sprejemljivih prevoznih sredstev se zmanjšuje raba energije in emisije toplogrednih plinov. Na državnem nivoju je po našem mnenju pričakovati zmanjšanje rabe energije za 368 MWh/a in emisij CO2 za 95 t/a.

Trajnostni vidik aplikacije smo poimenovali EnQ – količnik okoljske/energetske inteligentnosti (environmental/energy intelligence quotient). Verjamemo, da si večina od nas želi bolj prijetnega življenjskega okolja in smo za to pripravljeni tudi nekaj narediti. Z aplikacijo TRIPOTNIK ima uporabnik možnost za izboljšanje EnQ-ja svojih potovalnih navad. Z njo želimo omogočiti postopen prehod v okoljsko odgovorno potovanje. TRIPOTNIK je naš prispevek k ozaveščanju o trajnostni mobilnosti, za izpeljavo projekta pa smo pridobili 18.410,00 € nepovratnih sredstev.

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se
Izdelava produkta, ki ima pozitiven vpliv na okolje, je šele prvi korak k želenemu cilju. Dosega želelnega občinstva zahteva še vsaj toliko energije kot sama izdelava.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.