Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Trajnostna mobilnost dosegljiva z električnimi kolesi

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: BOSON, trajnostno načrtovanje, d.o.o., Ljubljana

Modra praksa: BOSON bikes

Področje modre prakse: učinkovita raba energije

Odlike projekta: Električna kolesa, okoljska odgovornost in spreminjanje potovalnih navad, zmanjšanje rabe energije, znižanje emisij CO2 v okolje, nižji strošek vožnje.

Cilj: Sprememba potovalnih navad

BOSON bikes so električna kolesa, ki predstavljajo motorizirano prevozno sredstvo z minimalno rabo energije in izpusti emisij CO2. Naš glavni cilj je združiti tehnologijo s stilom, prispevati k večji okoljski odgovornosti in hkrati prikazati, da okoljska sprejemljivost ni nujno vedno dražja odločitev. Z izdelavo električnih koles smo dejavno pristopili k problematiki trajnostne mobilnosti in s tem prispevali prvi korak v smeri sprememb potovalnih navad.

Projekt BOSON bikes predstavlja izdelavo več različnih modelov električnih koles, eno električno kolo pa porabi 0,036 kWh/km energije, njegov minimalen izpust CO2 je 0,048 kg/km. Prispeva tudi k udobni in stroškovno ugodni vožnji, saj je strošek vožnje 0,0028 €/km.

To električno kolo je namenjeno različnim profilom ljudi – bolj dinamični, ki si ne želijo prepoteni v službo, lahko za pot na delo uporabijo kolo na električen pogon. Po napornem delovniku pa se razgibajo s pritiskanjem na pedala oz. uporabo običajnega kolesa. Primerno je tudi za kondicijsko manj pripravljene starejše občane, ki sicer nadvse uživajo v vožnji s kolesom, a jim nekateri vzponi predstavljajo prevelik napor - v takem primeru lahko uporabijo električni pogon.

Naredili smo: Več kot 80 % izkoristka – brez izpusta CO2!

Pri električnih kolesih BOSON bikes gre za običajno kolo, ki omogoča tudi alternativni pogon z elektromotorjem do moči 250W. Uporaba elektromotorja je v primerjavi z običajnim motorjem na notranje izgorevanje bolj energetsko učinkovita – več kot 80 % izkoristka, elektromotor pa neposredno ne povzroča emisij CO2. Tak način prevoza uporabniku omogoča odločitev med uporabo lastne energije ali električne energije shranjene v bateriji. Razvoj tehnologije na področju baterij je bistveno povečal uporabnost električnih koles, saj je ob enem polnjenju mogoče prevoziti tudi do 100 km, strošek vožnje pa ob tem znaša le 0,28 €. Baterijo lahko enostavno napolnimo čez noč ali kjerkoli, kjer je na voljo običajna električna vtičnica.

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se
Dovzetnost Slovencev za nekaj novega in okoljsko bolj sprejemljivega je relativno nizka, a se izboljšuje.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.