Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Manjši stroški za več energije!

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: BK 300 D.O.O., Ljubljana.

Modra praksa: Sustainable Green Club                      

Področje modre prakse: učinkovita raba, obnovljivi viri

Odlike modre prakse: Bistveno zmanjšanje odkupa električne energije s proizvajanjem lastne električne energije, ekonomično proizvajanje energije.

Cilj: Več energije, manjši stroški

Ker je Klub 300 velik porabnik tako električne kot toplotne energije, smo večjo energetsko učinkovitost ocenili kot veliko priložnost, ki vpliva tako na stroškovno plat poslovanja kot na okolje. Projekt smo izvedli v dveh fazah – najprej smo investirali v nakup kogeneracijske naprave ter v varčno razsvetljavo. Po uspešno izvedeni prvi fazi, ki se je zaključila  konec leta 2012 smo v začetku leta 2013 pričeli z drugo - investicija v sončno elektrarno, kolektorje za solarno ogrevanje sanitarne vode ter v energetsko bolj učinkovito izolacijo strehe.

S priključitvijo kogeneracije in varčne razsvetljave smo v letu 2013 v primerjavi z letom 2012 (primerjava obdobij januar – junij) porabili približno 5 % manj električne energije. Ta prihranek je le učinek prvega dela projekta, učinek drugega dela – priklop kolektorjev za ogrevanje sanitarne vode ter dodatna izolacija strehe, pa bo merljiv prihodnje leto.

Naredili smo: Znižanje stroškov s proizvajanjem lastne električne energije

S proizvajanjem lastne električne energije smo bistveno zmanjšali odkup od zunanjih dobaviteljev – elektriko proizvajamo  sami, tako s pomočjo kogeneracije, ki deluje v zimskem času, kot s pomočjo sončne elektrarne, ki povečano deluje v poletnem času. Prednost in prihranki se kažejo tudi v odsotnosti stroška omrežnine in trošarine, saj uporabljamo lastno notranje omrežje. Za vsak proizvedeni kWh električne energije prejmemo od države obratovalno podporo, naša pridobitev pa je vidna tudi v razliki v ceni, ki jo zaračunavajo zunanji dobavitelji električne energije.

Leto izvedbe: 2012

Naučili smo se
Ugotovili smo, da je veliko bolj ekonomično proizvajati energijo za lastne potrebe kot za prodajo v omrežje in da dodatni faktor k samozadostnosti v smislu manjše potrošnje doprinesejo tudi energetsko varčna razsvetljava, dobra strešna izolacija ter solarno ogrevanje sanitarne vode.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.