Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Z daljinskim ogrevanjem na biomaso do razvoja Pomurja in 13-krat nižjega izpusta CO2!

Hvala za vse vaše glasove!

Podjetje: Biohica d.o.o., proizvodnja toplote in pare, d.o.o., Kuzma

Modra praksa: Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso v občini Kuzma (DOLB Kuzma)

Področje: obnovljivi viri energije

Odlike projekta: Koristna uporaba izobilja lesne biomase v domačem kraju ter skrb za varovanje okolja. Zadovoljstvo uporabnikov zaradi nižje cene in bolj komfortnega ogrevanja znižanja izpusta CO2 v okolje. Projekt je s spodbujanjem gospodarske dejavnosti v celotni občini doprinesel k razvoju Pomurja. 

Cilj: Z izkoristkom izobilja do prihranka in varovanja okolja

S projektom novogradnje zalogovnika kotlovnice na lesne sekance ter vpeljavo sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso smo začeli oktobra 2011. Projekta smo se lotili zaradi izobilja lesne biomase v domačem kraju ter skrbi za varovanje okolja. Projekt izgradnje kotlovnice smo zaključili v letu 2012, v sodobni kotlovnici sta nameščeni dve peči na lesne sekance, moči 500 in 220 kilovatov.

Celotno omrežje je pod stalnim nadzorom računalniško vodenega sistema, odčitavanje porabe toplotne energije je daljinsko. Na sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso je priključenih več kot 20 objektov v naselju Kuzma, predvsem večji porabniki, kot so Osnovna šola Kuzma, vrtec, Dom za ostarele, stanovanjska bloka, trgovina Mercator, cerkev z župniščem, kulturna dvorana in mnogi poslovni objekti – skupna dolžina trase je 1.390 m.

Namesto 320, v zrak le 24 ton CO2

S pričetkom ogrevalne sezone od 1. 10. 2012 pa do konca aprila 2013 je bilo proizvedeno skoraj 1000 MWH toplotne energije, ki je bila prodana 23 uporabnikom. V sezoni 2012/2013 smo porabili 1500 nm3 sekancev G50. Sekance proizvajamo sami s svojim strojem za sekanje, surovino za sekance pa si zagotavljamo od okoliških lastnikov gozdov in Gozdno lesnega gospodarstva Murska Sobota. Preizkusili smo tudi kurjenje ostankov koruznih storžev, kar se je izkazalo za odlično, z odličnimi izkoristki.

Za 100.000 litrov lahkega kurilnega olja, kolikor ga v objektih zamenjujemo, bi ob uporabi v  Kuzmi v ozračje izpustili 320 ton ogljikovega dioksida. Ogrevanje z lesno biomaso pa ob uporabi sodobne tehnike v ozračje izpusti le 24 ton ogljikovega dioksida. 

Naredili smo: Z nepovratnimi sredstvi do razvoja Pomurja

Celotno investicijo smo prijavili na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo DOLB – Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso. Vrednost celotne investicije, okvirno 900.000 EUR, je bila delno sofinancirana z nepovratnimi sredstvi evropske unije. Višina sofinanciranja je znašala 50 % upravičenih stroškov, za investicijo smo prejeli 375.000 EUR nepovratnih sredstev. Projekt je s spodbujanjem gospodarske dejavnosti v celotni občini Kuzma doprinesel k razvoju Pomurja.

V prihodnje v okviru projekta DOLB Kuzma načrtujemo priključitev dodatnih 35 manjših gospodarskih objektov na sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, s čimer bi se s tem sistemom ogrevalo skupno 60 objektov. V prihodnje želimo od lokalnih lastnikov gozdov po tržnih cenah odkupovati les za industrijsko predelavo in predelavo lesnih sekancev za kurjenje. 

Leto izvedbe: 2012

Višina sofinanciranja: 375.000,00 €

Naučili smo se
Vsi, ki verjamejo v obnovljive vire in si upajo, naj takoj pristopijo k pripravi projekta!

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.