Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Energetska sanacija Osnovne šole Braslovče

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Termo-tehnika d. o. o.
Modra praksa: Energetska sanacija Osnovne šole Braslovče   
Področje modre prakse:  Učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije in Varstvo okolja/ohranjanje narave
Odlike modre prakse: Odlika projekta je javno-zasebno partnerstvo Občine Braslovče in podjetja Termo-tehnika d. o. o. Investicijo, ki je bila vredna 230.700 € bodo odplačali v 60 obrokih po 3.845 €, kolikor bodo pridobili z mesečnimi prihranki.

Cilj: Znižanje stroškov porabe kurilnega olja

V OŠ Braslovče so za primarni vir ogrevanja uporabljali kurilno olje. Zaradi enormnih stroškov porabe (50.000 litrov ekstra lahkega kurlniga olja), je bil potreben konkreten ukrep. Največji prihranek stroškov je bil izračunan za zamenjavo virov ogrevanja, zato so se odločili za to investicijo.

Za energetsko sanacijo objekta je bila namenjena vgradnja toplotne črpalke Kronoterm, z izkoriščanjem geotermalne energije z geosondami.

Strošek ogrevanja v obdobju od oktobra 2013 do marca 2014:

  • Toplotna črpalka: 10.173 €;
  • ELKO: 37.600 € (če bi ogrevali preko kotla).

To je torej preko 70 % nižji strošek ogrevanja. Obstoječi kotel se je uporabljal samo za pregrevanje in segrevanje sanitarne vode.

Naredili smo: 70 % prihranek stroškov ogrevanja

Pri projektu smo morali najprej definirati  zahteve projekta. Izvedli smo kratko študijo za pripravo razpisa. Ob pridobljenem razpisu smo jzbrali izvajalca in sledil je podpis pogodbe. Nato smo izdelali popolno projektno dokumentacijo. Po birokraciji pa so na vrsto prišla zemeljska dela. Pri objektu smo najprej izdelali 20 vrtin za geosonde in povezovalne vode. V kurilnici so izvajalci odstranili staro opremo in pripravili vse inštalacije za novo. Po dostavi in  montaži toplotnih črpalk Kronoterm smo  celotni sistem pregledali na koncu pa sistem napolnili in ga zagnali.

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se

Naučili smo se, da se s sodelovanjem kompetenčih podjetij lahko naredijo dobre stvari. Primer tega je OŠ Braslovče. Z vgradnjo naprave, ki za ogrevanje uporablja obnovljive vire energije, bodo investicijo pokrili v 5 letih, nato pa bodo lahko s prihranki investirali v boljše šolske pogoje ali šolske potrebščine. Veliko javnih objektov je še energetsko zelo potratnih, upravniki se malo zavedajo, da si lahko investicijo povrnejo tudi v petih letih, nato pa investirajo prihranke. Glede na življensko dobo toplotne črpalke je to zagotovo dober posel

 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.