Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Biorazgradljivi in sonaravni materiali v embalažni industriji

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije
Modra praksa: DibbioPack – razvoj ekstruzijsko pihane in injekcijsko brizgane biorazgradljive ter multifunkcionalne embalaže skozi nanotehnološki pristop   
Področje modre prakse: Varstvo okolja in ohranjanje narave  
Odlike modre prakse: Splošne odlike projekta se nanašajo na tri glavne ravni: okolje, večnamenskost, uporabnost vključno z varnostjo. Izhodne rešitve projekta pa naslavljajo tri potencialne tržne niše: kozmetično, farmacevtsko in prehrambeno industrijo. Rešitve, ki se izvajajo za doseganje teh ciljev, se nanašajo na materiale, postopke, barierno usmerjene tehnologije ter integrirane pametne nano naprave.

Cilj: Razvoj biorazgradljivih in sonaravnih materialov, posebno prilagojenih za potrebe embalažne industrije

K udeležbi projekta Dibbiopack smo bili povabljeni zaradi prenosa znanj o (mikro)brizganju plastičnih mas oziroma polimernih kompozitnih materialov. Optimizacija procesne tehnologije brizganja preko simulativnih aplikacij na osnovi Moldflow analize materialov je prav tako pomembna dejavnost podjetja TECOS, ki lahko bistveno pripomore k skrajševanju prihoda končnega izdelka do tržnih aplikacij končnih uporabnikov. Med poglavitne naloge raziskovalnih dejavnosti, ki jih izvaja TECOS v okviru projekta DibbioPack, štejemo opredelitev tehnološkega okna za procesno izdelavo embalažnih izdelkov na osnovi brizganja ter integriranega etiketiranja prototipnih izdelkov na osnovi obsežnega testiranja in virtualnih simulacij. Z vodenjem simulacij lahko bistveno zmanjšamo stroške procesa ter prihranimo ogromno časa pri optimizaciji postopka. TECOS je med drugim zadolžen tudi za razvoj programske opreme, ki omogoča simulacijo integriranih procesov pri razvoju večnamenske embalaže. V zadnjem delu projekta bo TECOS imel tudi pomembno vlogo pri razvoju poskusnega obrata, z integracijo novih materialov, postopkov in naprav, razvitih v okviru projekta, ki sledijo različnim tehničnim rešitvam, s ciljem, da se dokaže izvedljivost in uporabnost večnamenske embalaže. 

 

Namen projekta Dibbiopack temelji na razvoju biorazgradljivih in sonaravnih materialov, posebno prilagojenih za potrebe embalažne industrije (ekstruzijsko laminirani filmi, injekcijsko brizgani pladnji in pokrovi, ter steklenice, proizvedene s tehnologijo ekstruzijskega pihanja) ter na optimiziranju termičnih, mehanskih in bariernih lastnosti končnih izdelkov. Razvoj nanomaterialov, optimizacija procesnih tehnologij, razvoj inovativnih premaznih sistemov ter pametnih naprav so integrirano vodeni preko projektne sheme osmih delovnih paketov:

Po drugi strani pa je cilj projekta operativna integracija različnih inteligentnih tehnologij ali pametnih naprav v verigi embalažne proizvodnje z namenom zapisa natančnih in uporabnih informacij o proizvodih in tehnoloških procesih, povečanja varnosti in kakovosti izdelkov skozi celotno dobavno verigo in nadzora roka trajanja pakiranih izdelkov. Projekt vključuje oblikovanje, razvoj, optimizacijo in proizvodnjo večnamenske pametne embalaže, zagotavlja skladnost in izpolnjevanje okoljskih zahtev preko LCA (»Life Cycle Assessement«) in LCC (»Life Cycle Costing«) analiz skozi inovativni nanotehnološki pristop.

Naredili smo: Nova večnamenska uporabna embalažna oprema ter razviti modeli procesnih tehnologij za njihovo izdelavo

Glavni rezultati projekta bo nova večnamensko uporabna embalažna oprema ter razviti modeli procesnih tehnologij za njihovo izdelavo. Vsaka embalaža v treh različnih industrijskih panogah: embalaža hrane, kozmetična in farmacevtska industrija, bo opremljena s tehničnim listom v povezavi z materiali in postopki predelave, vključno s stroški, porabo energije in podatki o varnosti za potrošnika in delavca. Projekt DIBBIOPACK bo prispeval tudi k uvajanju naprednih nanotehnoloških pristopov v industrijo plastike in podal pregled obstoječih postopkov predelave (filmskega ulivanja, brizganja in ekstruzijskega pihanja) za izboljšanje njihove trajnosti in konkurenčnosti.

Leto izvedbe: 2012-2016

Naučili smo se

V projektu smo se predvsem v popolnosti naučili obvladovati procesno izjemno zahtevne biorazgradljive materiale, poleg tega pa smo spoznali, kako že z obstoječo tehnologijo lahko bistveno zmanjšamo ogljični odtis našega podjetja. Predvsem pa smo na novo spoznali mnogo raziskovalnih institucij ter podjetij iz cele Evrope, ki po koncu projekta predstavljajo potencialne poslovne partnerje.

Drugim organizacijam pri podobnih projektih priporočamo predvsem dobro kadrovsko pripravo na samo izvedbo projekta, saj je potrebno za dobre končne rezultate vložiti veliko truda, ki pa se ob pravilni tržni dejavnosti lahko po koncu projekta večkravečkratno povrnejo v obliki novih prihodkov.

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.