Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Vgradnja visokotemperaturne toplotne črpalke KRONOTERM v večstanovanski objekt 

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Sura instalacije Suvad Raković s.p.
Modra praksa: Vgradnja visokotemperaturne toplotne črpalke KRONOTERM v večstanovanski objekt na Hrušici   
Področje modre prakse: Obnovljivi viri energije  
Odlike modre prakse: Integracija toplotnih črpalk v večji objekt, visokotemperaturni režim, radiatorsko ogrevanje.

Cilj: Učinkovita raba energije in izkoriščanje obnovljivih virov

Zaradi dejstva, da so starejši objekti energetsko potratni, smo se lotili  projekta, da bi znižali stroške ogrevanje. Z vgradnjo visokotemperaturne toplotne črpalke v večstanovanjskem objektu na Hrušici so porabili okvirno za 9.000 € kurilnega olja letno. Z vgradnjo dveh toplotnih črpalk TČZ ZV 31 VT Kronoterm, proizvajalca Termo-tehnika, pa se je strošek znižal na 3.000 € v prvi sezoni. Torej se je strošek ogrevanja takšnega velikega objekta znižal za 67 %. Kljub relativno visokim stroškom investicije se bo s prihranki tudi do 6.000 € na leto investicija povrnila že v 5 do 6 letih.

Naredili smo: Dolgoročno izboljšujemo konkurenčnost na tržišču ter dokazujemo okolju prijazno naravnanost

Najprej smo morali urediti vso dokumentacijo in definirati potrebne tehnične karakteristike toplotne črpalke. Sledila je proizvodnja v Termo-tehniki sočasno pa smo na objektu izvajali pripravljalna dela za montažo toplotnih črpalk. Po dobavi opreme je sledila inštalacija opreme in zagon.  Z uspešno izvedbo projekta dolgoročno izboljšujemo konkurenčnost na tržišču ter dokazujemo okolju prijazno naravnanost.

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se

Toplotne črpalke so primerne tudi za večje, večstanovanjske objekte. Radiatorsko ogrevanje je tudi primerno za toplotne črpalke. Starejši objekti so energetsko potratni, z zamenjavo ogrevalnega vira lahko prihranimo tudi do 70 % porabljene energije letno.

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.