Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 96 % izkoristek izdelka!

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Letrika d. d.        
Modra praksa: Solarni mikro inverter
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije
Odlike modre prakse: 96 % izkoristek izdelka, dolga življenjska doba izdelka

Cilj:Razviti izdelek z boljšim energetskim izkoristkom kot konkurenčni

V podjetju Letrika smo želeli razviti popolnoma nov izdelek, ki ga v podjetju še ne proizvajamo, hkrati pa je izdelek inovativen in v mnogih pogledih boljši od konkurenčnega. Zastavili smo si cilj, da s pomočjo dosedanjih kompetenc na razvojnem in tehnološkem področju pridemo do popolnoma novih trgov. Za podjetje Letrika je ta popolnoma nov tržni segment predstavljal velik tržni izziv, predvsem s komercialnega vidika.

Solarni mikro inverterji so na svetovnem trgu šele v stopnji rasti, zato v podjetju predvidevamo hitro rast tržnega deleža podjetja v tržni niši solarnih mikro inverterjev; v treh do petih letih vsaj 30 % svetovni tržni delež. Solarni mikro inverter spada med izdelke z visoko dodano vrednostjo, zato pričakujemo tudi  dvig dodane vrednosti na zaposlenega – nekje do 20 %.

Naredili smo: Solarni mikro inverter z boljšim izkoristkom od konkurence

Solarni mikro inverter je elektronska naprava, ki pretvarja nizko enosmerno napetost (15 do 70 V), proizvedeno s pomočjo sonca v sončni celici, v izmenično napetost, sinhronizirano z omrežno napetostjo. Polega tega izvaja še vse kontrole kvalitete generirane energije, preverja napake na omrežju, napake na celicah ter nepravilno ozemljitev. Stalno preračunava realno in jalovo generirano energijo, regulira power faktor ter vse podatke procesira in pošilja preko Wmbus komunikacije na podatkovni koncentrator, ki omogoča povezavo s spletom, mobilnimi telefoni ter nadzornim centrom.

Projekt je bil razdeljen v štiri faze:

  • izdelava in preizkušanje koncepta;
  • izdelava in testiranje prototipov;
  • homologacije;
  • priprava proizvodnje.

Uspešno končana predhodna faza je bila pogoj za prehod v vsako naslednjo fazo. Projekt odlikuje predvsem uporabna vrednost razvitega izdelka, ki je predvsem v izkoristkih boljši od konkurence. Izkoristek izdelka je 96 % ima pa možnost regulacije power faktorja. 

Življenjska doba mikro inverterja je relativno dolga, zato so v njem uporabljene topologije pretvorbe energije, ki ne potrebujejo elektrolitskih kondenzatorjev, optocouplerjev in ostalih komponent z omejeno življenjsko dobo. Poleg tega smo med projektom stalno skrbeli za zaščito intelektualne lastine, zato so nekatere inovativne rešitve zaščitene s patenti.

Leto izvedbe: 2014

Naučili smo se

  Predvsem smo se naučili, kako pomembno je timsko delo. Ker je bilo pri razvoju in industrializaciji tega izdelka potrebno interdisciplinarno delo, so bili člani tima iz različnih področij (tehnične in netehnične stroke). Motivacija med člani tima je bila zelo velika, zato je bil uspeh nekako pričakovan.

 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.