Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Solarni sistem z vakuumskimi kolektorji 

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Kramar & Družbenik d. n. o.
Modra praksa: Ogrevanje sanitarne vode in dogrevanje hiše
Področje modre prakse: Obnovljivi viri energije
Odlike modre prakse: Z lastnimi idejami smo prišli do neverjetnih prihrankov ter vzpostavili neverjeten sistem ogrevanja.

Cilj: Skozi lastne izkušnje se najlažje učimo

 Naša poslovno stanovanjska hiša obsega 430 m2 ogrevalnih površin. Vsako leto je bil strošek ogrevanja sanitarne vode in ogrevanja prostorov prevelik glede na predviden proračun. Iskati smo začeli alternative možnosti ogrevanja. Najprej smo preizkusili ogrevanje na polena, kar pa se je izkazalo za zamudno in umazano delo, hkrati pa se stroški niso pretirano znižali.  Nato smo se odločili za ogrevanje z električno energijo, kar prav tako ni prineslo želenega učinka. Najboljša alternativna možnost, do katere smo prišli skozi raziskovanje, so se nam zdeli solarnimi kolektorji heat pipe, katere smo nato nadgradili in izpopolnili do zadnje podrobnosti.

Z montažo solarnega sistema Kramar Solar heat pipe ter rekonstrukcijo kurilnice smo v lastnih poslovno-stanovanjskih prostorih dosegli nadpovprečni prihranek pri porabi zemeljskega plina. V letih do 2009 smo za ogrevanje uporabljali kurilno olje, katerega smo v eni sezoni porabil do 7.000 litrov, kar je predstavljalo za podjetje prevelik strošek. Odločili smo se za investicijo v plinski kotel, s čimer se je poraba energenta drastično zmanjšala. V  letu 2010, ko smo v podjetju kurili na zemeljski plin, se je poraba energenta zmanjšala na 4.500 m3.

Glede na to, da smo okoljsko ozaveščeno podjetje, smo se odločili za nadaljnje korake k zmanjšanju porabe energentov in posledično zmanjšanje izpustov v okolje. Odločili smo se za investicijo v solarni sistem z vakuumskimi kolektorji na balkonu, s čimer se je poraba zemeljskega plina zmanjšala na 2.500 m3. Skozi do sedaj pridobljene izkušnje smo prišli do dognanja, da z večjo količino kolektorjev pridobimo več moči ter namestili 2 zalogovnika s kapaciteto 1.800 litrov in 500 litrov za ogrevanje sanitarne vode. V obdobju treh let smo zmanjšali porabo na letni ravni na okoli 800 do 1.100 m3 zemeljskega plina.

Naredili smo: 4 leta povračilne dobe investicije

 Projekt, ki smo se ga lotili, je popolnoma avtomatiziran brez vseh dodatnih aktivnosti pri delovanju. Ko kolektorji zaznajo UV-žarke, le-te spremenijo v toploto in jo skozi vakuumsko cev prenesejo na heat pipe, kjer se toplota zbira in narašča do 300° C. Preko kolektorjev se ogreva sanitarna voda, višek toplote pa se zbira v zalogovniku. Ko zalogovniki dosežejo želeno temperaturo, se začne ogrevanje hiše pozimi in ogrevanje bazenske vode poleti. Ko elektronika, ki je nameščena v kurilnici, zazna, da v zalogovnikih ni dovolj energije za popolno ogrevanje, se avtomatsko vključi gorilnik peči. Ko se zalogovnik ponovno napolni, se gorilnik izklopi ter solarni sistem samostojno ogreva hišo.

Naša investicija v višini 12.500 EUR se je povrnila v štirih letih delovanja. Po teh štirih letih je vsa energija, ki jo porabljamo za ogrevanje, povsem brezplačna. Življenjska doba takšnega sistema je vsaj 25 let, edini strošek predstavljajo redni letni servisi v višini do 200 EUR. 

Leto izvedbe: 2011

Naučili smo se

Z montažo solarnega sitema za ogrevanje sanitarne vode in dogrevanje poslovnih in stanovanjskih hiš lahko prihanite največ.

Vsem priporočamo vgradnjo solarnega sistema za ogrevanje sanitarne vode in za dogrevanje poslovnih in stanovanjskih hiš. Predvsem tistim ,ki imajo večje prostore, saj s tem se prihranki samo povečujejo investicija pa ni toliko dražja .Vsi, ki imajo talno ogrevanje so lahko dodatno prihranijo, vendar pa je potrebno zagotoviti montažo, ki mora bo strokovno izvedena, saj je od tega odvisno tudi 100% delovanje sistema.

Sonce in UV žarki, ki prihajajo tudi skozi temne oblake predstavljajo brezplačen vir energije, ki jo je potrebno  izkoristiti.  

 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.