Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Senzorske naprave, ki varčujejo in varujejo okolje

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: ELMER d. o. o.
Modra praksa: Senzorske naprave, ki varčujejo in varujejo okolje 
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije  
Odlike modre prakse: Prispevanje k učinkovitejši rabi energije – varčna poraba vode

Cilj: Varčna poraba vode v bazenskem delu turistično-kulturnega kompleksa Gorenjska plaža

Bazenski kompleks, opremljen s senzorskimi napravami Elmer, je del sodobno opremljenega večnamenskega kompleksa Gorenjska plaža, odprtega julija letošnjega leta. Senzorske naprave bodo na kar 947 kvadratnih metrih vodnih površin skrbele za varčno porabo vode ter občutno zmanjšanje tveganja okužb. 

Naredili smo: Prihranek 47.000 litrov vode na eno senzorsko napravo

Pobudnik ureditve turistično-kulturnega kompleksa Gorenjska plaža, Občina Tržič, se je zaradi dotrajanosti objekta odločila povsem na novo urediti območje javnega bazena v Tržiču. Del prenove nekdanjega, več kot 50 let starega bazena je bila tudi vgradnja senzorskih naprav Elmer. Na območju Gorenjske plaže smo vgradili 9 notranjih in 12 zunanjih senzorskih tušev, 17 senzorskih armatur in 3 pisoarje, s katerimi bi ob celoletni uporabi v povprečju prihranili približno 47.000 litrov vode na eno napravo. Za projekt ureditve kompleksa je občina prejela 2,7 milijona evrov evropskih sredstev, celotna investicija pa je znašala 4,3 milijona evrov.

Večina elektronike v proizvodih Elemer temelji na mikrokontrolerjih, ker omogočajo bistveno večjo zanesljivost in manjšo porabo energije. Pri večini izdelkov je mogoča tudi daljinska nastavitev parametrov, katerih prednost je, da za nastavitev občutljivosti in časa izpiranja ni potrebno snemati izliva pipe, okrasne maske ali elektronike. Izdelki z mikrokontrolerji imajo tudi protipoplavno zaščito in dodaten program za varčevanje z vodo in higiensko izpiranje. 

Leto izvedbe: 

Naučili smo se

Stalna tehnološka izboljšava izdelkov omogoča vzdrževanje kvalitete. S senzorskimi sprožilnimi mehanizmi poskrbimo za varčevanje z vodo in občutno zmanjšamo tveganje oz. možnosti prenosa raznovrstnih povzročiteljev nevarnih nalezljivih bolezni, zato ta način priporočamo v vseh javnih objektih (zdravstvene ustanove, šole, vrtci, gostinski lokali …), objektih za proizvodnjo živil in ostalih podobnih objektih. 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.