Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Energetsko učinkoviti elektromotorji

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Domel d. o. o.
Modra praksa: Energetsko učinkoviti elektromotorji
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije
Odlike modre prakse: Ti pogoni ustrezajo najvišjemu standardu IE4 in so na trgu poznani kot serijsko proizvedeni pogoni z najvišjim izkoristkom. Skladno z EU direktivami pogoni izpolnjujejo zahteve za leto 2017. Izkoristki motorjev se v odvisnosti od moči gibljejo od 90 do 95 %, izkoristki pretvornikov pa 95–98 %, kar uvršča Domelove produkte v svetovni vrh energetsko učinkovitih pogonov

Cilj:Prihranki z energetsko učinkovitimi motorji

Pogonski elektromotorji v industriji v EU predstavljajo približno 1.070 TWh, kar je približno 70 % potrošnje električne energije in predstavlja letno emisijo okrog 427.000.000 ton CO2. Z uporabo energetsko učinkovitih motorjev pa bi dosegli od 20 % do 30 % prihranka energije, s čimer se zmanjšajo skupni stroški uporabe, kakor tudi vpliv na globalno segrevanje.

V letu 2005 je bila sprejeta EU Direktiva 2005/32/EC z zahtevami glede okoljsko primerne zasnove proizvodov poznana kot »EuP – Energy Using Product«, ki je bila v letu 2009 nadomeščena z novo Direktivo 2009/125/EC in je področje razširila na izdelke, povezane s porabo energije »ErP – Energy related Products«. Evropska smernica EN 60034-30 je nov mednarodni standard, ki elektromotorje razvršča v razrede energetske učinkovitosti od IE1 do IE3, letos marca pa je bila razširjena v najvišji razred učinkovitosti IE4 takoimenovan »Super premium«.

Naredili smo: Pogoni z najvišjim izkoristkom

Domel se je v letu 2008 usmeril v razvoj visoko učinkovitih pogonskih sistemov na osnovi elektronsko komutiranih motorjev. Razvoj je potekal za znanega kupca, ki je hkrati prenavljal program prezračevalnih sistemov s ciljem izboljšati energetsko učinkovitost le teh. Razvoj je zajemal paleto motorjev moči od 0,5–7,5 kW, ki se je zaključil v letu 2010, ko je Domel začel z redno proizvodnjo motorjev. Razvoj se je nadaljeval s širitvijo palete in prilagoditev le te drugim kupcem. Svojo strategijo pa smo razširili iz razvoja motorjev tudi na razvoj močnostnih pretvornikov, s katero smo trgu v letu 2013 ponudili celostno rešitev, in sicer elektromotorni pogon. Ti pogoni ustrezajo najvišjemu standardu IE4 in so na trgu poznani kot serijsko proizvedeni pogoni z najvišjim izkoristkom.

Projekt je zajemal tako razvoj izdelka kot njegovo industrializacijo. Potekal je skladno s smernicami razvoja novega izdelka in projektnega vodenja. Celotna investicija v razvoj in opremo je znašala preko 2,5 mio €. Nov proizvodnji program je za Domel pomenil vstop v novo tržno področje in je bistveno pripomogel k izhodu Domela iz krize.

V izračun prihranka energije je vzet Domelov EC motor razreda IE4 z močjo 4.5 kW, ki je vgrajen v industrijski prezračevalni sistem. Tak motor v primerjavi s standardnim asinhronskim motorjem razreda IE2 na leto prihrani 4 MWh električne energije oziroma 2 t emisij CO2. Če ta prihranek pomnožimo z letno proizvodnjo tovrstnih motorjev v Domelu dobimo prihranek energije 100 GWh, ki je ekvivalenten letni proizvodnji srednje veliki HE na Savi.

Leto izvedbe: 2013

Naučili smo se

Prihodnost pripada proizvodom, ki so varčni z električno energijo, energetsko potratne naprave bodo v prihodnjih letih v državah EU sistematično umaknjene s trga – to je priložnost za inovativne in energetsko učinkovite rešitve.

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.