Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Do prihrankov tudi na pokopališčih

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Steklarski studio Matjaž Gostenčnik s.p.
Modra praksa: Mikro solarna elektrarna za zadnji dom 
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije in varstvo okolja/ohranjanje narave 
Odlike modre prakse: Prepričani smo, da bo trend spoznavanja možnosti in priložnosti koriščenja obnovljivih virov energije močno porasel in bodo ljudje sami po sebi posegali po tovrstnih proizvodih oz. se seznanjali z njihovo koristnostjo. Mikro solarna elektrarna za zadnji dom bo v prihodnjih petih letih postala standard in nadomestila plastično nagrobno svečo ter elektronske vložke. Ljudje so zmeraj bolj osveščeni glede ekologije in vedno večje je tudi zadovoljstvo ljudi, da so na voljo izdelki, ki pomembno prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja in pokopaliških odpadkov.

Cilj: Spodbuditi razmišljanje tudi za manjše naprave, ki izkoriščajo najcenejši vir energije, in možnosti njene uporabe

Projekta smo se lotili v skrbi za ohranitev planeta za zanamce. V zadnjih letih narašča število odpadnih plastičnih sveč ter iztrošenih elektronskih vložkov, hkrati pa je kvaliteta izdelave plastičnih ohišij za sveče in parafinskih vložkov tako padla, da veliko kupljenih sveč sploh ne pogori. S tem nastaja dvojna škoda: izdelki ne služijo svojemu namenu, doba razgradnje je zelo dolga, kupec kupi, kar se ne iztroši, in ima tako višje stroške. Odpadki v naši državi pa tudi širše po EU predstavljajo akuten problem, ki se ga bo morala naša država v izogib plačevanju kazni EU čimprej lotiti. Dosedanja prizadevanja, razen redkih prostovoljnih akcij, ne rešujejo te problematike trajnostno.

Proizvodi kot so plastične (navadne) nagrobne sveče in elektronski vložki pa že pri proizvodnji predstavljajo velik ekološki problem in visok ogljični odtis. Komunalna podjetja imajo vedno večje probleme z odvozom in deponijami, saj primanjkuje prostora za ustrezne deponijske rešitve, pri tem pa moramo izpolnjevati zahteve EU, ki so iz leta v leto strožje. Iz leta v leto tudi zato naraščajo stroški deponij. Obstoječe navadne nagrobne sveče tudi niso ustrezno obremenjene z okoljskim davkom. Cilj je predvsem opozorilo, da tudi male stvari in rešitve z dolgo dobo delovanja trajnih izdelkov lahko dobijo svoje mesto pri pripoznavanju modrih praks energetske učinkovitosti.

Naredili smo: Trajni proizvod z dolgoletno življenjsko dobo

Že v fazi razvoja smo sprejeli odločitev, da se izdela trajni proizvod z dolgoletno življenjsko dobo. Glavna dodana vrednost proizvoda je predvsem v tem, da gre za trajen proizvod na pokopališču, kjer z uporabo mikro solarne elektrarne ni potrebna menjava elektronskih komponent in baterijskih vložkov, s tem pa je dosežen tako prihranek na strani kupcev kot tudi prihranek države pri skrbi za čisto okolje. Elektrarna ne oskrbuje z energijo posameznih domov, ampak je njen namen, da sveti oziroma žari na domu pokojnih – na pokopališču.

Mikro solarna elektrarna za zadnji dom je nastala zaradi problematike naraščanja odpadnih plastičnih sveč in elektronskih vložkov za sveče, ki močno onesnažujejo okolje in ustvarjajo velik problem in stroške pri razgradnji in deponiranju (cca. 20–30 mio odpadnih sveč pridelamo letno v Sloveniji). Izdelana je z namenom, da na grobu dolgoletno in trajno deluje brez stroškov in onesnaževanja okolja. Polni se s svetlobno energijo in trajno deluje v vseh razmerah. Gre za trajen proizvod na pokopališču, pri katerem zaradi uporabe mikro-solarne elektrarne ni potrebna menjava elektronskih komponent in baterijskih vložkov ter je s tem dosežen tako prihranek na strani kupcev kot tudi prihranek države pri skrbi za čisto okolje. Ima akumulirano energijo za cca. 20 dni delovanja in tako deluje, četudi ni svetlobnih pogojev za polnjenje. V svoji življenjski dobi nadomesti cca. 4 do 5 m3 navadnih plastičnih sveč ali 100 kosov elektronskih vložkov za sveče, s tem pa v veliki meri odpravlja nastanek pokopaliških odpadkov.

Leto izvedbe: 2012

Naučili smo se

Opozorili bi, da na področju učinkovite rabe energije in skrbi za okolje prevečkrat eno govorimo in drugo delamo (lobiji). Glavni prispevek k dejanskemu uresničevanju ciljev skrbi za okolje lahko dajo tisti, ki imajo moč in vpliv. Vsak posameznik pa lahko z inovativnostjo po svojih močeh prispeva k prepoznavanju rešitev. Kampanje za rešitve na področju skrbi za okolje bi morale biti spodbujene s strani izvršilne oblasti, kontinuirane (ne zgolj občasne zaradi všečnosti ene politike) in takšne, da bodo ljudi vzpodbujale k inovativnim rešitvam za energetsko učinkovitost. 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.