Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Iz odpadka do dvakrat obnovljivega vira

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Soven d. o. o.
Modra praksa: Bio volneni filc za kmetijstvo
Področje modre prakse: Obnovljivi viri energije
Odlike modre prakse: Trenutno je to edina zastirka  ali  filc za visoko gredo ali zaščitni trak, ki je narejen iz samo slovenskega materiala, narejen v Sloveniji, 100 % naraven, 100 %  obnovljiv vir in razgradljiv in okolju prijazen

Cilj: Učikovita poraba odpadka  

V proizvodnem podjetju Soven v Selnici ob Dravi, kjer že 18 let proizvajamo naravno volneno posteljnino, volneno prejo za pletenje in tkanje in številne unikatne  volnene pletenine in tkanine, smo želeli porabiti kalo-volno, ki je bila odpadek pri proizvodnji volnenih odej, vzglavnikov, nadvložkov.

Med pozitivnimi lastnostmi ovčje volne izpostavljamo njeno izredno dolgo uporabnost ter enostavno kompostiranje. Ovčja volna omogoča dober pretok zraka, uravnava temperaturo, poleti varuje pred vročino in pozimi greje. S padanjem temperature se povečuje njena zaščita pred mrazom. Čisti se sama, oziroma s prezračevanjem, ter odbija vonjave in umazanijo.

Neoprano volno odkupimo pri slovenskih rejcih. Nato jo ločimo po barvi in kakovosti ter jo v balah operemo. Volna gre nato na iglanje in likalnike, nato oblikujemo produkt.

Naredili smo: 100 % slovensko 

 Surovino (ovčjo volno), ki bi sicer bila odpadek, smo uspeli uporabiti za izdelek, ki je 100 % slovenski, naraven in razgradljiv.

  •  izdelek je  dvakrat obnovljiv vir – 1. kot surovina, 2. kot zastirka (se spremeni v kompost);
  • omogoča   3–5 x manj zalivanja;
  • omogoča boljšo in zdravo rast rastlin.

Leto izvedbe: 2014

Naučili smo se

 Odpadek je  lahko denar!

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.