Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Zdravilne BIO barve

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: ING.KLAN d. o. o.
Modra praksa: Zdravilne apnene barve v beli in 122 barvah
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije in varstvo okolja/ohranjanje narave
Odlike modre prakse: Sistem je preiskan na priznanem Biološkem inštitutu v Rossenheimu za 99 alergenov.

Cilj: Zdravo bivanje v zgradbah in zdravi bivalni prostori

Podjetje ING.KLAN vzdržuje in prenavlja kulturno zgodovinske zgradbe, katerih zidovi so v večjem delu močno prevlažni in izgubljajo sposobnost akumulacije in so zato veliki potrošniki energije. V zadnjih petdesetih letih so bile prenove izvedene s sintetičnimi ali pol sintetičnimi materiali, z dodatki akrilatov, ki ne prepuščajo pare, ki bi zidove izsuševala, ampak v njih zadržujejo vlago, zato so mokri in mrzli in potrošijo veliko energije.

V podjetju ING.KLAN smo tehnološko inovacijo sistema inovirali, razvijali in izboljševali preteklih 10 let. Želeli smo končni produkt, katerega tehnološka kvaliteta je dosežena in zadostuje tehnično-tehnološkim kriterijem evropskih smernic ter evropskih direktiv WTA. Preverjanja in raziskave tehnično-tehnološkega sistema je izvajal Zavod za gradbeništvo Slovenije v Ljubljani. 

Naredili smo: Zdravilne apnene barve

Razvili smo zdravilne apnene barve kot tehnološki sistem globinskega penetratorja, grobega, srednje grobega in finega kita. Barve so v 123 različnih odtenkih vključno z belo, ki z nano končnim zaščitnim slojem preprečujejo vlaženje zidov, s tem posredno ohranjajo v zidovih akumulirano toploto, od 1/3 skupno potrebne, ki omogoča zdravo mikroklimo za zdravo bivanje človeka. Od proizvodnje do končne uporabe ne ustvarjajo ali povzročajo CO2, niti oporečnih odpadkov.

Projekt tehnično-tehnološkega sistema je zahteval razvoj vseh materialov v tehnološkem projektu za izvedbo, ki so morali biti tehnološko skladni iz vidika kemije in fizike. Za izvedbo sistema Zdravilnih apnenih barv so potrebni tehnološko kompatibilni materiali v sistemu, kot so prednamaz, globinski penetrator kot vezni sloj, apnene izravnalne mase (kiti) ter apnene barve v beli in 122 možnih barvnih odtenkih. Sistem je preiskan na priznanem Biološkem inštitutu v Rossenheimu za 99 alergenov.

Leto izvedbe: 2012–2014 

Naučili smo se

 Vsem organizacijam priporočamo, da vlagajo več truda v inovacije v svojih podjetjih, zdrav razvoj in prihranek energije ter sodelovanje z raziskovalnimi organizacijami v Sloveniji in tujini. Organizacije naj razvojnike nagrajujejo in vsestransko podpirajo. 

 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.