Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Zemeljski plin v javnem potniškem prometu

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Energetika Maribor d. o. o.
Modra praksa: CNG – polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije in varstvo okolja/ohranjanje narave
Odlike modre prakse: Projekt je usklajen z vsemi državnimi in EU usmeritvami. Sodi med ključne ukrepe za izboljšanje kvalitete zunanjega zraka ter pripomore k učinkoviti rabi energije.

Cilj:Uvajanje obnovljivih virov v promet

V Mestni občini Maribor uresničujemo projekt uvedbe zemeljskega plina v javni potniški promet. Energetika Maribor je kot energetsko podjetje in partner pri projektu uvajanje zemeljskega plina v promet z blagovno znamko metan v okviru projekta zadolžena za zasnovo, postavitev in obratovanje polnilne postaje za stisnjen zemeljski plin. Polnilna postaja je v prvi vrsti namenjena polnitvi mestnih avtobusov ter voznega parka javnih podjetij. Obenem pa bo polnilna postaja namenjena tudi ostalim pravnim in fizičnim osebam.

Polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin (CNG) zajema naslednje komponente postroja:

  • objekt postrojenja (kontejner);
  • CNG kompresorski modul;
  • visokotlačni zalogovnik zemeljskega plina;
  • agregat za polnjenje (dispenzer) samostojne izvedbe;
  • kartični avtomat za vse plačilne kartice;
  • naprave za priklop zemeljskega plina in razvod električne energije.

Izgradnja in zagon CNG plinske polnilne postaje v Mariboru zagotavlja tako okoljske kakor tudi ekonomske koristi vseh deležnikov projekta. Obenem pa predstavlja CNG polnilna postaja začetek uvajanja obnovljivih virov v promet (biometan) in s tem prvi korak k t. i. ničemisijskemu transportu.

Naredili smo: Polnilno postajo za stisnjen zemeljski plin

S projektom smo začeli konec leta 2011, ko smo skupaj z ENMB, Marprom, ENERGAP in MOM podpisali pismo o nameri o vključitvi avtobusov na stisnjen zemeljski plin v  vozni park v Mestni občini Maribor. V letu 2012 smo se lotili priprave dokumentacije za izvedbo projekta, pridobili smo vsa potrebna dovoljenja ter pripravili dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) z naslovom Polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin ob Zagrebški cesti v Mariboru. Zbiranje dokumentacije je potekalo še v prvi polovici leta 2013, nato pa je sledila gradnja. Maja 2014 je polnilna postaja opravila tehnični pregled ter 26. 5. 2014 pridobila pravnomočno uporabno dovoljenje. Polnilno postajo smo javnosti ponosno predstavili 26. 5. 2014 na javni otvoritvi.

Leto izvedbe: 2014

Naučili smo se

  Z uporabo METANA – stisnjenega zemeljskega plina – bomo poskrbeli za zmanjšanje onesnaženja okolja ter z optimizacijo in postopno zamenjavo voznega parka celo prepolovili stroške za gorivo.

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.