Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Energetsko neodvisna podvodna zaščita plovil

Hvala za vaše glasove!

Podjetje: Elpan d. o. o.
Modra praksa: Elektro/solar antifouling za plovila – GSP
Področje modre prakse: Varstvo okolja in ohranjanje naravee 
Odlike modre prakse: Ekološko neoporečen – ni porabe energije, nima vpliva na morski biosistem

Cilj:Naprava, ki ne posega v morsko okolje

Green Sea Protection, na kratko GSP, je naprava, ki preprečuje nastajanje morskih alg in školjk  na podvodnem delu plovil oz. plavajočih objektov: pomoli, plavajoče morske oznake, plovila, zaščita dela marine ali mandračev ipd.

Naprava deluje preko pretvornika, ki ima izvor napetosti 6V, s pretvornikom iz solarne energije ali omrežne napetosti. Delovanje je ekološko čisto in nima nikakršnih stranskih učinkov na morsko življenje. Na  osnovi ustvarjanja hipoklorita v plinskem stanju se ustvarjajo plinski mehurčki, ti pa se oprijemajo plavajočih objektov ali predmetov. Tako ustvarjeni plinski mehurčki preprečijo oprijem mikro in makro organizmov, kar je posledica  zaščite  omenjenih objektov in predmetov. Potrebna je le občasna kontrola delovanja in čiščenje bipolarnih sond, kar pa dosežemo že s curkom vode na bipolarne sonde.  Možna je tudi daljinska kontrola delovanja z dodatno aplikacijo preko Wifi signala.

Naredili smo: Enostavna montaža in maksimalen učinek

Osnovni model naprave GSP deluje na napetosti AC/DC. V povezavi s potopljeno bipolarno sondo se ustvarja elektroliza morske vode. Hipoklorit v obliki mehurčkov se oprijema podvodnega dela plovil. Aktivni mehurčki preprečujejo nastajanje in obraščanje mikro in makro organizmov. Pomembna je pravilna namestitev biosonde pod trup plovila.

Montaža biosonde je enostavna. Ob pravilni namestitvi je učinek maksimalen. Priložena vrvica s karabinom se pritrdi na zanko sonde. S povezovalnim kablom jo potopimo od premca proti zadnji tretjini plovila. Vrvici na obeh koncih zavežemo za ograjo ali bitvo plovila. Biosondo potopimo približno 1 m pod plovilo. Z ustvarjanjem hipoklorita so zink anode aktivnejše, zato je potrebna občasna kontrola.

Uporaba sistema je neodvisna od izvora električne energije. Zato je sistem uporaben kjerkoli, še posebno na plovilih in plovnih objektih, kjer ni možnosti priklopa na električno napetost.

Projekt, katerega končni izdelek jeGreen Sea Protection, je trajal 4 leta. Izdelki so skozi razvoj bili nenehno testirani na različnih lokacijah v morju, pri različnih temperaturah morja ter v raznolikih vremenskih razmerah.

Leto izvedbe: 2014 

Naučili smo se

Ozaveščanje  vseh nas zaradi nesnag , ki se spuščajo in odlagajo na morsko dno.   

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.