Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Avtomatska drsna vrata, ki varčujejo

Hvala za vaše glasove!

Podjetje:DOORSON d. o. o.
Modra praksa: Avtomatska drsna vrata, ki varčujejo
Področje modre prakse: Učinkovita raba energije 
Odlike modre prakse: Prispevanje k učinkovitejši rabi energije in zmanjšanju obremenjevanja okolja

Cilj:Razvoj energetsko varčnih avtomatskih drsnih vrat

Varčevanje z električno energijo v današnjem svetu postaja vedno bolj pomembno, tako s stroškovnega vidika, kot z vidika varovanja okolja. Naš razvojno tehnološki oddelek mladih inovativnih strokovnjakov je skupaj z  direktorjem uspešno razvil pogonski mehanizem, ki zagotavlja varčno porabo vsak dan, skozi vso leto.

Zastavljen cilj prihranka električne energije se je tako po izračunih, kot tudi kasneje z opravljenimi meritvami, potrdil v praksi, da vrata v stanju mirovanja porabijo manj kot 0,5 W električne energije, medtem ko klasična avtomatska drsna vrata porabijo tudi do 60 W.

Naredili smo: 40 % prihranek električne energije

Nizko porabo smo dosegli tako, da kadar je na vratih izbran način delovanja »ZAPRTO«, »ODPRTO« ali »STOP«, ta avtomatsko izključijo omrežno napetost. Sistem ostane na baterijski podpori z zmanjšano močjo in s tem porablja manj kot 0,5 W električne energije. Prav tako se izklopi vsa senzorika ter morebitna dodatna električna oprema na vratih, kot so npr. čitalci magnetnih kartic in podobno. Elektronika  preide v fazo spanja, kar pomeni, da se izvajajo le določene funkcije, ki so potrebne za ponovno obujanje vrat.

Vrata ves čas spanja porabijo le 0,5 W električne energije, kar pomeni, če so vrata vgrajena v podjetju, ki ima 8-urni delovni čas, da so vrata na minimalni porabi npr. 15 ur dnevno. Če k temu prištejemo še vikende ter praznike, vidimo, da je razlika v porabi električne energije že na letni ravni očitna. Individualni prihranek za vsak objekt je možno izračunati s pomočjo našega »electrical energy save kalkulatorja«.

Učinkovitost avtomatskih drsnih vrat smo najprej testirali na našem podjetju. Nadaljni testi so bili opravljeni s strani Zavoda za gradbeništvo, ki je prav tako pristojen za izdajo potrebnih potrdil in certifikatov. Po uspešno opravljenih testiranjih smo varčna vrata v letu 2013 sprva ponudili na slovenskem in hrvaškem tržišču, po testnem obdobju, v katerem se je ponovno potrdilo, da izpolnjujejo naše cilje ter zahteve tudi v realnih okoliščinah, smo jih letos začeli izvažati tudi na tuja tržišča.

V tabeli je predstavljen informativni prihranek električne energija med uporabnikom klasičnih ter Energy save avtomatskih drsnih vrat pri obratovalnem ciklusu 40 %.

Leto izvedbe: 2013 

Naučili smo se

Varčevanje z električno energijo ter varovanje okolja se prične že pri izbiri produktov, ki potrošijo minimalno količino energije. 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.