Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Izbor Modre prakse energetske učinkovitosti 2013 najvišje priznanje podelil Steklarni Hrastnik

 

Za modro prakso »Izkoriščanje odpadne toplote dimnih plinov za ogrevanje vode« je Steklarna Hrastnik 26. septembra v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu, prejela priznanje za najboljšo v izboru Modre prakse energetske učinkovitosti.

Sedem članska izborna komisija je nagradila iznajdljivost izkoriščanja odpadne toplote dimnih plinov za ogrevanje vode, s katero bo Steklarna Hrastnikletno prihranila 50.000 evrov. V finalni izbor sta se izmed 22 prijavljenih praks uvrstili še podjetji M Sora z ECO-S inovativno izolacijsko oblogo inGeosonda z modro prakso Večnamenska raba energije podtalnice v športnem objektu.

»V Steklarni Hrastnik neprestano iščemo možnosti učinkovite rabe energije in možnosti varčevanja z energijo. S to konkretno modro prakso bomo letno zmanjšali emisije CO2 za več kot 1.000 ton, prihranek zemeljskega plina pa bo prek 130.000 Sm³« je na dogodku projekt predstavil vodja energetike v Steklarni Hrastnik, Roman TušekBarbara Šubic iz M Sore, vodja projekta pridobitve nepovratnih sredstev za inovacijo na razpisu ECO Innovation je povedala: »Uspešna prijava na evropski razpis nam je prinesla prepoznavnost in olajšala vstop na tuje trge.« Finalist Božo Dukić iz Geosonde pa je dejal: »Z energijo podzemne vode smo uredili ogrevanje prostorov in zasneževanje skakalnice, ki jo za trening uporabljajo slovenski najboljši skakalci, med njimi tudi Robert Kranjec. Izvedeni projekt je prvi tovrsten projekt na svetu.« 

Priznanja za Modre prakse, ki jih v okviru Projekta 310 organizira podjetje Tiko Pro v sodelovanju s partnerji, so najboljšim podelili Kristina Kočet, Tiko Pro, Igor Podbelšek, Elektro Energija in Mateja Kegel Kozlevčar, Energetika.net. Izborna komisija, v kateri so poleg naštetih sodelovali še Milan Ziherl, EKO Sklad, dr. Ignacijo Biluš, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Aleksandra Brank, Bisnode in mag. Edita Krajnović, Mediade, je kot elemente odločanja izpostavila naslednje dejavnike:

·         okoljska (energetska) učinkovitost,

·         prenosljivost prakse,

·         inovativnost,

·         gospodarski vpliv in

·         širši družbeni pomen in doseg prakse.

 

Ob podelitvi je izšel tudi Zbornik Modrih praks energetske učinkovitosti 2013.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.