Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Energetsko aktivne stavbe? Res je!

Ste že slišali za ta izraz: energetsko aktivne stavbe? Je to res naša prihodnost? Podjetje Agencija Poti pripravlja zelo zanimiv seminar na to temo. Na seminarju bodo spregovorili znani strokovnjaki in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Več v članku…

Stebri novega okvira podnebne in energetske politike EU za leto 2030 temeljijo na dveh zavezujočih ciljih: zmanjšanju emisij toplogrednih plinov za 40 % glede na raven iz leta 1990 in povečanju deleža energije iz obnovljivih virov (OVE) v končni rabi energije na ravni celotne EU na vsaj 27 %.

Prehod na nič-energijsko gradnjo novih stavb je ena najpomembnejših zavez prenovljene direktive o energetski učinkovitosti stavb  (Direktiva 2010/31/EU).  Da bi zadovoljili tej evropski direktivi in direktivi o energetski učinkovitosti (Direktiva 2012/27/EU) so pripravljavci zakonodaje v nov Energetski zakon EZ-1 vnesli nove zahteve glede energijske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Cilj omenjenih direktiv in novega EZ-1 je spodbujanje večje energetske učinkovitosti stavb, njihovih delov in stavbnih enot. Tudi nov EZ-1 uvaja termin »skoraj nič-energijske stavbe«. Tako morajo do 31. decembra 2020 biti vse nove stavbe skoraj-nič energijske stavbe. Po 31. decembru 2018 morajo ista merila izpolnjevati nove stavbe, ki jih javni organi uporabljajo kot lastniki.

Aktivna hiša je vizija o tem, kako ustvariti trajnostne stavbe kjerkoli v svetu. Je vizija gradenj, ki ustvarjajo zdravo in udobnejše življenje za svoje stanovalce, ne vplivajo negativno na podnebje, ter delujejo v smeri čistejšega, varnejšega in bolj zdravega sveta.

Ciljni okvir rešitev za aktivno hišo je kako oblikovati in prenavljati stavbe, ki pozitivno prispevajo k zdravju ljudi in dobremu počutju z osredotočenostjo na notranje in zunanje okolje ter uporabo obnovljivih virov energije. Aktivna hiša je ocenjena na podlagi interakcije med rabo energije, notranjih klimatskih pogojev in vplivov na okolje.

Sinergija med še vedno precej neizkoriščenimi potenciali OVE v Sloveniji (male fotovoltaične, vetrne in hidro elektrarne) in stroškovno optimizacijo energetske učinkovitosti bi lahko postala eden od temeljev za trajnostno gradnjo in tudi za uspešen razvoj Slovenije v prihodnje.

Povzeto po: www.agencija-poti.si

Prijava na seminar: http://www.agencija-poti.si/si/izobrazevanje/80761,174913/prijava.html

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.