Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

Električno vozilo. Da ali ne?

Obstaja razširjeno prepričanje, da se bo količina nevarnih kemikalij izpuščenih v ozračje močno zmanjšala, če bi vsakodnevno uporabo avtomobilov nadomestila uporaba hibridnih ali električnih avtomobilov. Pa je res tako?

Glede na novo študijo, ki je bila pred kratkim objavljena v Listu okoljske znanosti in tehnologije (Environmental Science and Technology Journal), to pravzaprav ne drži.

Študija je odkrila nekaj zelo zanimivih stvari . Ta kaže na dejstvo, da so osebni avtomobili odgovorni le za približno 20 % vseh emisij nevarnih plinov. To namreč pomeni, da tudi če bi se že danes vsi vozili s hibridnimi oz. električnimi vozili se nevarne emisije v zraku ne bi drastično spremenile. Zato so znanstveniki mnenja, da bo rešitev potrebno poiskati drugje. Študijo je izvedla Univera v Severni Karolini, ZDA. Omenjeno je bilo, da bi naj do leta 2050 v ZDA bilo v uporabi kar 40% hibridnih oz. električnih vozil. Študija upošteva spremenljivke , kot so stroški vozilom in cen nafte in baterij. Tudi v tem primeru ne bi bil tako zelo zmanjšan in opazen vpliv na izpuste plinov. Vodilni avtor študije je izpostavil, da se naj kljub študiji ljudje odločijo za nakup električnega avtomobila. S tem bodo namreč vseeno vsaj malo pripomogli k izboljšavi zraku, sama vozila pa so tudi varčnejša in uporabnejša od navadnih.

Preberi si celoten članek v izvirniku: Environmental Science & Technology

 

 

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.