Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo.Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.
Strinjam se

 Domelu najvišje priznanje Modra praksa energetske učinkovitosti 2014

Podjetje Domel je letošnji prejemnik najvišjega priznanja v projektu Modre prakse energetske učinkovitosti. Priznanje je bilo podeljeno na slavnostnem zaključnem dogodku Projekta310 28. oktobra v Ljubljani. Med nominirance za priznanje sta se uvrstili tudi podjetje Letrika in 11 občin  Koroške in Savinjske regije skupaj s partnerji. Posebni priznanji pa sta bili podeljeni modri praksi Inštituta Jožef Stefan, ki je prejela največ glasov javnosti in Steklarski studio Matjaž Gostenčnik za izvirno idejo energetske učinkovitosti.

Pogoni iz Domela, razviti med letom 2008 in 2013, ki so kot modra praksa prepričali sedemčlansko strokovno komisijo, ustrezajo najvišjemu standardu IE4 in so na trgu danes prepoznani kot serijsko proizvedeni pogoni z najvišjim izkoristkom. Izkoristki motorjev se v odvisnosti od moči gibljejo od 90 do 95 %, izkoristki pretvornikov pa 95–98 %, kar uvršča Domelove produkte v svetovni vrh energetsko učinkovitih pogonov.

Prihranek energije iz Domela enak letni proizvodnji HE na Savi

V izračun prihranka energije je upoštevan EC motor razreda IE4 z močjo 4.5 kW, ki je vgrajen v industrijski prezračevalni sistem, pojasnjujejo v Domelu. Tak motor v primerjavi s standardnim asinhronskim motorjem razreda IE2 na leto prihrani 4 MWh električne energije oziroma 2 t emisij CO2. »Če ta prihranek pomnožimo z letno proizvodnjo tovrstnih motorjev v Domelu, dobimo prihranek energije 100 GWh, ki je ekvivalenten letni proizvodnji srednje veliki HE na Savi. Prihodnost pripada proizvodom, ki so varčni z električno energijo, energetsko potratne naprave bodo v prihodnjih letih v državah EU sistematično umaknjene s trga. In to je priložnost za inovativne in energetsko učinkovite rešitve,« je prakso in izbor komentiral Mag. Matjaž Čemažar, direktor razvoja v podjetju Domel d.o.o.

V finalu šest modrih praks, podeljeni dve posebni priznanji

Med nominirance za priznanje Morda praksa energetske učinkovitosti sta se uvrstili tudi:

  • podjetje Letrika s prakso ´Solarni mikro inverter´ in
  • 11 občin Koroške in Savinjske regije, RRA Koroška, Breznik, Breznik in Remcola-Remchem s projektom energetsko učinkovite razsvetljave.

Posebni priznanji pa sta bili na dogodku podeljeni:

  • modri praksi ´Nowcasting pri napovedovanju porabe energije´ Inštituta Jožef Stefan, ki je prejela največ glasov javnosti in
  • praksi Steklarskega studia Matjaž Gostenčnik za izvirno idejo energetske učinkovitosti Mikro solarna elektrarna za zadnji dom.

Med šestimi finalisti je bila tudi praksa podjetja Doorson: ´Avtomatska drsna vrata, ki varčujejo´.

V strokovni komisiji so sodelovali Igor Podbelšek, Elektro Energija, Milan Ziherl, EKO Sklad, dr. Ignacijo Biluš, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Kristina Kočet, Tiko Pro, Aleksandra Brank, Bisnode in mag. Edita Krajnović, Mediade.

Ob podelitvi je izšel tudi Zbornik Modrih praks energetske učinkovitosti 2014, sodelujoče prakse pa so objavljene tudi na portalu www.projekt310.si.  

 

Lani je najvišje priznanje Modra praksa energetske učinkovitosti 2013 pripadlo Steklarni Hrastnik.

 

Več informacij na info@projekt310.si ali na telefonski številki 041/ 331-877.

 

Kristina Kočet Hudrap,
direktorica Tiko Pro d.o.o.

Pobudnik spletne strani

V sodelovanju s

Projekt je sofinanciran v okviru Petrolovega programa za izboljšanje energetske učinkovitosti.